Голова Верховної Ради Володимир Литвин, чинний глава держави Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, лідер Партії регіонів Віктор Янукович та лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк — головні претенденти на перемогу в президентських виборах. Про це на вчорашній прес-конференції заявили експерти Агентства моделювання ситуацій (АМС).

На думку директора АМС Віталія Бали, ресурсна база лише цих кандидатів дає можливість розгорнути повноцінну всеукраїнську кампанію. Він зазначив, що їх інформаційна та піар-активність не залежатиме від основної мети: потрапити до другого туру, перемогти чи просто оновити власний імідж і покращити рейтинг до парламентських виборів.

Базовою структурою протистояння, на його думку, залишиться «влада проти всіх і всі проти влади». Таким чином, змагатимуться дві психологічні парадигми: або переважить тотальне невдоволення виборців владою, або виявиться сильнішою втома від протистоянь і бажання стабільності.

У свою чергу заступник директора АМС Олексій Голобуцький сказав, що кожен кандидат намагатиметься «влізти в чужі чоботи». Це стосуватиметься не тільки тактичних кроків, гасел, програмних розробок, а й кадрової та організаційної роботи на місцях, адмінресурсу та електоральної бази.

Він зазначив, що кандидати і їхні команди застосовуватимуть найбільш вдалі розробки конкурентів, переманюватимуть регіональні кадри та цілі організації і схилятимуть на свій бік адмінресурс. На його думку, кожному кандидатові значно більше користі принесло б зосередження на своїх прихильниках.

За словами Олексія Голобуцького, характеристики виборчих кампаній знову визначають зарубіжні політтехнологи. Вони, зазвичай, використовують Україну як плацдарм для обкатки найекстремальніших виборчих технологій.

«Якихось принципово нових розробок від президентських виборів не чекаємо», — спрогнозував політолог. Буде застосовано старі технології, не виключено, що в новій модифікації.