Півтора десятка ветеранів і нинішніх співробітників МВС днями зібралися в Балаклаві на пікет. Вийти на вулицю людей змусило горезвісне квартирне питання.

Ще 2000 року райдержадміністрація у Балаклаві передала Управлінню МВС України в Севастополі розташований по вулиці Сьомого листопада чотириповерховий будинок колишньої казарми — «з метою поліпшення житлових умов працівників райвідділу міліції». Після його реконструкції п’ятдесят шість сімей міліціонерів мали отримати тут своє перше житло.
В другій половині 2003 року реконструкцію чотирьох «міліцейських» поверхів закінчили. Керівництво УМВС видало черговикам оглядові ордери з номерами квартир і зняло їх із загальної черги.
Але... власники будівельної компанії, котра займалася ремонтом будинку, розсудили по-іншому. Вирішили, що міліціонерам житло вони не віддаватимуть, оскільки нічого їм не завинили.
Судова тяганина з питання «повинні — не повинні» триває вже майже шість років. За цей час зазначені в оглядових ордерах квартири вже знайшли нових власників — житло купили законослухняні громадяни з інших регіонів України. А з п’ятдесятьох шести претендентів на квадратні метри частина встигла звільнитися, частина — переїхати на нове місце служби, а двоє й зовсім залишили цей світ...
Ті, хто зібрався на пікет, своїх емоцій не приховували. У листі, адресованому першим особам держави, люди назвали причину своїх бід: «Будинок розташований в елітному районі Севастополя: у центрі Балаклави, поблизу набережної. Тому від самого початку ніхто не планував віддавати квартири відповідно до черги. А обіцяли так зробити тому, що оформити землевідведення державному підприємству для будівництва житла співробітникам міліції значно легше, ніж приватній фірмі під будівництво з комерційними цілями».
Щоб боротися за свої житлові права, бездомні міліціонери створили громадську організацію «За права ошуканих мешканців будинку по вулиці Сьомого листопада», яку очолив відставний полковник міліції Сергій Кузнецов (на знімку — в центрі, з мегафоном). Особливі надії він покладає на депутатів міськради. Саме вони свого часу прийняли рішення про передачу муніципального майна бізнесменам під реконструкцію, а вже в період спорів УМВС із будівельниками додатково дали дозвіл на продовження робіт на об’єкті.
Пікетники налаштовані рішуче: «Ми продовжуватимемо наші акції. Адже для багатьох міліціонерів це останній шанс одержати житло».
Севастополь — Балаклава.
Фото автора.