Президент України Віктор Ющенко вимагає оперативної реакції Національного банку на нагальні проблеми банківського сектору. У своєму листі до Голови НБУ Володимира Стельмаха глава держави звернув увагу на значне зростання загрози стабільності національної валюти.
Крім того, констатував Президент, несвоєчасне виконання банками своїх зобов’язань перед клієнтами перешкоджає належному функціонуванню банківської системи та стримує відновлення довіри до неї. Віктор Ющенко окремо відзначив, що здійснення рекапіталізації банків, котрі зобов’язалися зробити її власними силами, відбувається вкрай повільно.
«Наголошую, що довіра громадян до гривні є підґрунтям для подолання кризи та відновлення економічного зростання», — зазначає глава держави. Президент вимагає від керівника НБУ негайно вжити заходів до ліквідації заборгованості банківської системи за платежами клієнтів (у першу чергу за депозитами громадян), строк яких закінчився, а також платежів до бюджетів усіх рівнів.
Також Віктор Ющенко звернув увагу НБУ на той факт, що в умовах кризи банківська система починає втрачати роль головного рушія інвестицій у країні. При цьому він додав, що насамперед має бути забезпечена реалізація загальнодержавних інвестиційних проектів, зокрема об’єктів Євро-2012.
«Прошу в тижневий строк затвердити на засіданні правління Національного банку України план заходів до кінця 2009 року щодо вирішення згаданих проблем, оприлюднити його та забезпечити щотижневе інформування мене та громадськості про його виконання», — йдеться у листі Президента України.
* * *
Крім того, вчора Президент наклав вето на закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та деяких інших законів України».
«Пунктом 1 розділу І Закону пропонується внести до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» зміни, згідно з якими Національний банк України у 2009 році вносить до Державного бюджету України перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами Національного банку України за підсумками поквартального виконання кошторису доходів та витрат Національного банку України у поточному році на загальну суму не менш як 9,8 млрд. гривень.
Запровадження такого внесення НБУ у 2009 році до Державного бюджету сум перевищення доходів над витратами є авансовим фінансуванням витрат Державного бюджету України, фактично призведе до необхідності здійснення Національним банком додаткової, нічим не забезпеченої емісії з усіма негативними наслідками для економіки держави (прискорення темпів інфляції, зрив курсу національної валюти, стрімке падіння рівня життя населення, зростання соціальної напруги у суспільстві), переконаний Віктор Ющенко.

«Не можна також залишати поза увагою, що встановлення на поточний рік перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами в обсязі 9,8 млрд. гривень, за оцінкою Національного банку України, не відповідає реальним прогнозним доходам банку», — зазначив Президент.