Силами АТО в Луганську проведено операцію, за результатами якої бойовики «ЛНР» виявилися відрізаними від постачання. Розуміючи це, вони чинять лютий опір. На всій території області тривають бої. Уже визволено Рубіжне, селище Ювілейне, Георгіївка та інші населені пункти.

20 липня ввечері бойовики намагалися здійснити прорив з Лисичанська, однак їхню колону бронетехніки було розбито. Знищено три бронемашини і 23 людини взято в полон. Усі вони мають російське громадянство. Крім того, бійці 3-го батальйону 51-ї бригади під час бою взяли в полон солдата-строковика російської армії. Як відомо з неофіційних джерел, російські найманці та «кадировці» «не працюють» в оточенні, а це дає надію, що чужинці, оточені кільцем українських військ, незабаром самі покинуть територію Луганщини.

У Первомайську зосереджено сили і техніка бойовиків. Інформаційне джерело, наближене до сепаратистського кола, повідомляє про переміщення в Первомайськ одного з лідерів луганських бойовиків Олексія Мозгового. За попередніми даними, Мозговий облаштувався в приміщенні Першотравневого військкомату. Жителі контрольованих бойовиками територій зажадали від Мозгового терміново забиратися «до своєї Росії». У разі опору пообіцяли почати на нього полювання. Як повідомляє прес-центр АТО, аеродром Луганська сьогодні забезпечено боєприпасами, матеріально-технічними засобами, «що в корені міняє ситуацію». Завдяки спланованим і злагодженим діям підрозділів Збройних Сил України вдалося розширити контрольовану територію в зоні конфлікту в районах аеропорту й закріпитися на нових позиціях.

Разом з тим, в обласному центрі продовжують гинути мирні жителі. За час загострення ситуації луганчани втратили вже 60 співгромадян. «Городяни гинуть на вулицях, на своїх подвір’ях і в будинках. Кожен новий день приносить тільки смерть і руйнування. Місто і його жителі сумують за загиблими і перебуватимуть у жалобі доти, доки в Луганську не припиниться кровопролиття», — зазначив Луганський міський голова Сергій Кравченко. В обласному центрі триває безстрокова жалоба за загиблими мирними жителями.

На карті — лише «гарячі» точки

Минулі вихідні дні зменшили кількість жителів Луганщини на сотні осіб. Люди спішно їдуть із тих місць, де протягом п’яти діб йдуть активні військові зіткнення української армії з ополченцями «ЛНР». У Луганську обстріли не припиняються ні вдень ні вночі. Постійне відключення електропостачання, відсутність води в кранах, порушення зв’язку, виття сирен протиповітряної оборони, стовпи чорного диму й вогню в різних кінцях міста вкрай розхитують нерви навіть найстійкіших луганчан. Але безперешкодно виїхати з міста й області можна лише залізницею і по коридору, який пролягає через Краснодон на КПП «Ізварине». Цей шлях іде в одному напрямку — до Росії, Криму. І багато хто з людей використовують цю можливість, тому що напрямок, яким за допомогою української влади біженці переправлялися на північ області, останніми днями було закрито.

Карта Луганщини, на якій фіксуються результати воєнних дій, або, якщо казати прямо, наносяться втрати від обстрілів, уже почервоніла від позначок. Особливо багато «гарячих» точок навколо Луганська й у самому обласному центрі. В останні дні тут були зруйновані підприємства, будинки і установи, загинуло багато мирних громадян: горіло обласне управління МВС, снаряд влучив у п’ятий гуртожиток Луганського національного університету імені Шевченка, у Будинок техніки...

Ще одна карта аналізує обстріли східних кварталів, під час яких загинуло майже 20 мирних жителів. Фахівець, котрий зробив цей аналіз, припускає, що працював міномет. Вибухи були невеликої потужності й інтервалу, а снаряди падали по навісній траєкторії, про що свідчать місця проникнення в м’який ґрунт. «При цьому частини української армії банально не змогли б провести такий обстріл. Тому провина цілком лежить на бойовиках «ЛНР», — вважає автор.

Чимало руйнувань у населених пунктах області. Уночі 18 липня здійнявся чорний стовп густого диму на Лисичанському нафтопереробному заводі. Горіли склад для зберігання сірки, ємності з нафтошламами і бензином. До ліквідації пожежі залучили понад сорок рятувальників і дев’ять одиниць спеціальної техніки. Однак через обстріли, що не припинялися, ліквідувати пожежу змогли протягом дня. Доки рятувальники боролися з вогнем, бойовики займалися розкраданням. Зі складу підприємства вони вивезли 600 вогнегасників, протигази, спецодяг і костюми хімічного захисту. У соцмережах прихильники «ЛНР» повідомили, що загоряння ємностей спричинили снаряди української армії. Однак спостерігачі вважають, що завод обстріляли бойовики загону Мозгового, який, нібито, «виконує функцію охорони заводу». «Траєкторія польоту випущених снарядів свідчить про те, що завод обстріляли самі бойовики, яким, мабуть, затримали черговий транш їхньої зарплати. Вони стріляли по ємностях з мазутом, тому втрати власників мінімальні, а картинка із чорним димом є. Українська армія стоїть на достатній відстані й не може дістати до НПЗ», — робить висновок луганський аналітик Дмитро Снєгірьов.

За неофіційним даними, 20 липня лідер «ЛНР» Валерій Болотов і його оточення покинули Луганськ і відбули в невідомому напрямку. Однак командир бойовиків «Леший» так званої армії «ЛНР», з яким вдалося поспілкуватися кореспондентові Іnformator, ці чутки спростував. Понад те, за його словами, «до лав ополчення записалося вже майже мільйон людей» (? — Авт.). Нібито, багато хто з них вступили в армію, інші надають цивільну допомогу. «Леший», який з квітня 2014 року брав участь в організації воєнізованої структури «ЛНР» і був командиром розвідувальної роти, не виключає варіант, що армія «ЛНР» може покинути територію Луганської області, але водночас обіцяє, що «навіть після того, як ми підемо, тут залишиться широкий партизанський рух». До речі, у бою в Луганську було поранено одного з лідерів місцевих сепаратистів Олексія Сокола. За попередньою інформацією, його відправили в лікарню Перевальська, де він і помер. Жителі Перевальська також повідомляють, що з їхнього міста пішли козаки.

База даних до рук бойовиків не потрапила

Співробітників Луганської дирекції «ПриватБанку», яких утримували бойовики самопроголошеної «Луганської народної республіки», уже визволено з полону. Як розповів прес-секретар Олександр Вялов, після того, як ще 7 липня було захоплено головний офіс дирекції «ПриватБанку» в Луганську, бойовики поширили повідомлення, що на контрольованій ними території діяльність закладу повністю припинена. Крім того, повідомлялося, що нібито запобігли спробі вивезення банківськими службовцями з Луганська великої кількості готівки. «Однак уся ця інформація не відповідає дійсності, — стверджує Олександр Вялов. — Ми продовжуємо надавати значну частину послуг жителям регіону. База даних клієнтів нашого банку в руки бойовиків не потрапила. «ЛНРівців» здебільшого цікавили гроші, що перебували в головному офісі та у відділеннях банку. Вони одразу направилися в сховище. Однак у той момент там була невелика сума. 

Факт

У червні та за частину липня, що минула, у результаті бойових дій у Луганській області вбито 250 людей, ще 850 поранено. Про це з посиланням на лікарів повідомляє Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). За даними медичних служб, лише 16 липня загинуло три людини і 30 одержали поранення в місті Луганську. Ці дані не стосуються цивільних осіб, убитих у безпосередній близькості від зони бойових дій за межами міста. Лікарі констатують, що збільшується кількість випадків загибелі людей від спрацьовування мін-пасток і фугасів.