Минулої неділі біля села Ковалівка, що під Полтавою, урочисто відкрили молодіжний вишкільний табір «Відвага» імені Івана Гавдиди. Це традиційне, вже сьоме літнє таборування юнаків і дівчат, яке організовує громадська організація Молодіжний націоналістичний конгрес. Цього разу сюди з’їхалися 70 представників різних областей — від Луганської до Івано-Франківської. Не всі вони є членами МНК, але кожен — патріот своєї держави, який хоче загартувати волю, характер, зміцніти фізично і духовно. Десятиденка у «Відвазі» — слушна нагода для того.

«Події на Сході України зумовили певні особливості цьогорічного вишколу, — зазначив комендант табору, полтавець Олександр Омельченко. — Якщо раніше ми акцентували увагу на вихованні свідомого й активного громадянина, то тепер більше часу приділятимемо опануванню азів військової справи. З практичними заняттями і запрошенням людей, які побували в Афганістані та інших «гарячих точках». Ми не готуємо бойовиків, але мусимо бути готовими до екстремальних ситуацій».

Долання смуги перешкод, рухливі забави, теренова гра, тренінги, зустрічі зі спецами і відомими людьми, пісні та дружнє спілкування біля вечірньої ватри — не повний перелік складових таборування, розклад якого розписаний буквально по хвилинах. До речі, дівчата проходять його випробування фактично нарівні з хлопцями. Заради чого? Катерина і Наталя з Миргорода, Світлана з Волині та Марія з Житомира в один голос переконували автора цих рядків: ідеться не лише про те, щоб відпочити від комп’ютерів і міської суєти. Насамперед, казали, хочеться перевірити себе, навчитися не пасувати перед труднощами. А Дмитро з Луганщини, який їздить у такі табори з 2011 року, вирушив у «Відвагу» за спілкуванням із патріотично налаштованими ровесниками та, власне, за «українським духом», якого поки що бракує на його малій батьківщині. Зі сподіваннями на те, що там, удома, ситуація зміниться на краще вже найближчим часом.

На знімку: хто сказав, що таке вбрання дівчатам не пасує?

Фото автора.