Незвичне замовлення виконують нині в найбільшій на Вінниччині приватній гончарні: на прохання одного дизайнера з глини створюють пальму.
Дерево буде натуральних розмірів, як у природі. «З глини світ створився, з неї можна зробити що завгодно, — каже керівник майстерні, художник-кераміст Оксана Ропотилова. — Зараз глина повертається в побут ще більше, ніж у давнину».
Як каже співрозмовниця, найнезвичніші замовлення в їхній майстерні роблять інтер’єрні дизайнери. Це завдяки їхній фантазії ліплять глиняну пальму. До оригінальних замовлень належать шахи. Їх уже зробили — і шахівницю, і фігури, що мають форму кухлів. Отже, можна буде і грати, й наливати. А скільки горщиків, макітер, мисок, ваз, статуеток та багатьох інших виробів розійшлося з майстерні пані Оксани!
Майстерня добре обладнана. Сюди приїздять майстри з різних куточків країни обмінятися досвідом. Заходять і ті, хто хотів би сам спробувати, чи здатні руки відчувати глину. Їм дозволяють практикуватися в техніці гончарства.
— Майстри в селах не мають грошей, щоб купити потрібну техніку й робити кераміку за відповідною технологією, — каже Оксана Ропотилова. — Тому змушені замішувати глину вручну, випалювати у пристосованих печах. Виходить не та якість. У нашій майстерні діє замкнутий цикл виробництва: завезли глину, а на виході маємо готовий виріб.
— Глина ще й лікує, — каже майстриня. — Коли працюєш із нею, відступають деякі фізичні хвороби, а надто душевні страждання.
У ще одній дивовижній властивості глини переконалася майстриня. «Залежно від того, як поводить себе глина, легко піддається в роботі чи навпаки, упізнаєш людину, яка в цей час перебуває в майстерні. Особливо коли сидиш за гончарним кругом. Повірте, це істинна правда...»
Вінницька область.