До 155-річчя з дня народження великої актриси
Значний внесок у розвиток українського театрального мистецтва зробила Марія Заньковецька — наша славетна землячка, корифей української сцени, перша народна артистка України. Свого часу її ім’я стояло поруч з іменами знаменитостей світового масштабу, таких як Елеонора Дузе і Сара Бернар.
Чарівною грою Марії Заньковецької захоплювались Франко і Коцюбинський, Леся Українка і Шаляпін, Чехов і Чайковський, Справити сильне враження на Льва Толстого, який умів бачити суть речей і явищ, було нелегко. Найбільше в мистецтві Толстой цінував правду. Саме ця правда й вразила його в грі Марії Заньковецької. Великий російський письменник побачив видатну українську артистку під час гастролей у Москві 1887 року. Вона зачарувала його роллю Олени в драмі Марка Кропивницького «Глитай, або ж Павук». Після вистави, коли хвиля бурхливих оплесків і гучних овацій трохи стихла, Толстой послав до актриси свого сина з проханням, щоб вона подарувала на згадку червону хустку, яку носила героїня. Марія Костянтинівна дала хлопцеві хустку, але не запитала прізвище батька.
Лише через декілька років Лев Миколайович у розмові з нею нагадав: «А червона хустка й досі в мене!» Він зберігав у себе серед найдорожчих реліквій цю хустку, яка й нині перебуває в музеї Л. Толстого в Ясній Поляні.
Майстрові російського художнього слова були близькі не лише характери героїнь, яких грала Марія Заньковецька, українську актрису та російського письменника об’єднували спільність інтересів і цілей, непримиренність до несправедливості й тиранії.
До кінця життя Лев Толстой цікавився мистецькою діяльністю Марії Заньковецької і глибоко шанував її як видатного майстра сценічного перевтілення.
Василь МАНДРИКА, директор музею Марії Заньковецької.

с. Заньки Чернігівської області.