Коли розцвітає водяна лілія, вона, наче магніт, притягує до себе. Тож не дивно, що сім’я Людмили і Володимира Патіюків із селища Млинова, що на Рівненщині, вирішила поселити лілії на власному міні-ставку.
— Ставок з чоловіком створили на болотистій місцині, — розповідає Людмила Патіюк. — Він аж просився у цей ландшафт. Невдовзі відчули, що чогось тут бракує. Спочатку посадили звичні для наших водойм білі лілії. А потім у спеціальній літературі вичитали про їхнє різноманіття. Почали замовляти поштою — головне у Харкові, звідки вже отримали до десятка рідкісних різнокольорових видів. Пагінці недешеві: за окремі з них довелося викласти до 200 гривень за штуку.
— Але ці гроші, безумовно, окуповуються красою, —продовжує господиня. — Приживаються пагінці майже всі, хоч їхня посадка доволі специфічна. Мало — тикнути у дно. Треба створити по-справжньому живильну лунку. Наразі маємо розсадники, де в одному місці —якийсь один вид, а у майбутньому плануємо створити різноквіткові букети. Можливо, навіть квіткові натюрморти. Що з того вийде, побачимо. Але наша сім’я вже відчула, наскільки водяні лілії — захоплюючі квіти: вони і втому знімають, і настрою додають. А ще — не дають спокою місцевим закоханим парубкам... Бо раптове зникнення кількох найгарніших лілій зі ставка — це, вочевидь, справа їхніх рук.
Загалом лілії є родичками знаменитого єгипетського лотоса. Цікаво також, що ця квітка існує в трьох елементах (земля, вода і повітря), чим вельми схожа до людини, котра живе у трьох світах: матеріальному, інтелектуальному і духовному.
Зрештою, як вважає Людмила Патіюк, хоч лілеї у матеріальному плані коштують недешево, зате у духовному — цілком окуповуються.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.