Рекордний «врожай» снодійного маку зібрали працівники міліції у Струцівці Коростишівського району — майже 19 тисяч 300 рослин. Посіви були гарно доглянуті, а від стороннього ока їх приховувала посаджена по периметру кукурудза.
Інформація про цей незаконний бізнес надійшла до правоохоронців від місцевих жителів. А це означає, що люди починають усвідомлювати: у наркотичну прірву можуть затягнути і їхніх дітей чи онуків. А те, що мак вирощувався не «для пиріжків», видно було одразу: на головках зроблені акуратні надрізи — збирали молочко для виготовлення наркотичних засобів. Загалом вилучена у Струцівці партія наркосировини у разі її подальшого використання та переробки за цінами чорного ринку могла б принести її господарям майже півмільйона гривень прибутку.
Попередній «рекорд» було виявлено в Стовпові Чуднівського району. Там 70-річна пенсіонерка вирощувала на своїй присадибній ділянці, приховавши від стороннього ока, 3 тисячі 600 таких рослин. Майже 1,5 тисячі виплекала 60-річна жителька Бурківців цього ж району. Ще одна, 79-річна мешканка цього ж села на своїй ділянці обробляла 675 рослин снодійного маку. А в Миколаївці Новоград-Волинського району на присадибній ділянці 80-річної пенсіонерки виявлено та вилучено майже тисячу цих рослин.
Є свої рекордсмени і серед тих, хто вирішив спеціалізуватися на іншій нарковмісній рослині: в Сокільчі Попільнянського району на присадибній ділянці місцевої жительки вилучено 898 рослин конопель. У Новій Боровій Володарсько-Волинського району дільничні на городі місцевого жителя нарахували 479 таких рослин. І це в той час, коли за чинним Кримінальним кодексом вирощування конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років, нагадує наш власний кореспондент Олексій КАВУН.
Не гребують злочинним заробітком і на Сумщині. У ході проведення операції «Мак» в селі Сім’янівка Конотопського району місцеві правоохоронці затримали трьох наркоділків, у яких вилучили майже 50 кілограмів макової соломки. Двоє затриманих — раніше неодноразово судимі сумчани, їхній подільник — мешканець Тростянця. Взяли трійцю на гарячому: під час транспортування ними «зілля» для збуту роздрібним реалізаторам.
Нині правопорушників перевіряють на причетність до скоєння інших злочинів. Вирішується питання про притягнення доморощених «наркобаронів» до кримінальної відповідальності, повідомляє наш власний кореспондент Владислав ЖМУРКОВ.