Один із найбільших національних сільгоспвиробників, вітчизняних інвесторів і зернотрейдерів компанія «НІБУЛОН» розпочала будівництво серії елеваторів і терміналів в аграрному «серці» України. Перший — в Глобиному
Найбільший у Полтавській області район — Глобинський — став об’єктом підвищеної інвестиційної уваги ТОВ СП «НІБУЛОН». І це не випадково. Мальовничий козачий край, овіяний переказами і легендами, Глобинщина, славиться своїми безкрайніми полями й хорошими врожаями. Торік зібрали 300 тисяч тонн зернових. У цьому — планують не менше. А загалом Полтавщина засипле в українські засіки три мільйони тонн зерна. Вже зібрано перший мільйон, жнива в розпалі.
Успіхи полтавських аграріїв, їхня працьовитість, бажання працювати і заробляти, сприятливі умови для приходу великого бізнесу не залишаються без зацікавленості з боку інвесторів загалом і «НІБУЛОНу», зокрема. До речі, нарощування виробничих потужностей у Полтавській області для компанії буде справою не новою, адже в цьому регіоні вже розміщено Решетилівський елеватор і філіал «Сухорабівський».
Філіал «Решетилівський» було введено в експлуатацію в листопаді 2006 року. Обсяг зберігання зерна тут становить 37,5 тисячі тонн. Добова потужність сушарок — 3,5 тисячі тонн. У 2007-м році за результатами конкурсу Міністерства будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства в номінації «Промислові об’єкти» філіал «Решетилівський» виборов третє місце і диплом третього ступеня за розширення пункту приймання і відвантаження зерна. У 2008—2009 маркетинговому році на філіалі було прийнято 251 тисячу тонн зернових і олійних культур. Це кращий результат у всій Полтавської області. А загалом за рік здійснено вісім повних виробничих циклів — це справді унікальний показник. У філіалах «Решетилівський» та «Сухорабівський», як і в усіх інших підрозділах компанії, активно займаються доброчинністю: школам дарують комп’ютери, купується спортивна форма та інвентар, проводяться ремонтні роботи; для будинків культури закуповується музичне устаткування; багатодітним родинам вручають побутову техніку. Філіали розвиваються, а з ними розвивається і вся компанія в цілому.
Черговим доказом зрілості компанії є реалізація найбільшого інвестиційного проекту загальною вартістю 150 мільйонів доларів. Наша газета вже писала про те, що проект передбачає будівництво 24 барж змішаного («ріка—море») плавання загальним дедвейтом 108 тисяч тонн, будівництво і придбання 14 морських і річкових буксирів. Одна із серйозних складових проекту — зведення семи сучасних елеваторів і річкових терміналів із загальним обсягом зберігання зерна близько 300 тисяч тонн у Черкаській, Запорізькій та Полтавській областях.
Глобине стало місцем будівництва першого із запланованих елеваторів. В урочистій обстановці тут заклали новий комплекс ТОВ СП «НІБУЛОН» з приймання, зберігання і відвантаження зернових та олійних культур. Подія — не «районного», а всеукраїнського масштабу. Про це заявив на церемонії директор Департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики України Анатолій Разгон.
«У той час, коли хтось скаржиться на кризу, — зазначив Анатолій Васильович, — чесні люди відповідально виконують свою роботу. Закладення нового будівництва — серйозний крок не тільки для Полтавщини, а й для України. Йдеться про створення десятка тисяч робочих місць, мільйонні інвестиції, збільшення платежів до місцевих та державних бюджетів. «НІБУЛОН», як сільгоспвиробник, є лідером не тільки на внутрішньому ринку. Експортуючи зерно до 35 країн світу, він гідно представляє нашу державу й на зовнішньому ринку. Приклад «НІБУЛОНу» доводить, що Україна дедалі більше утверджується на світовому ринку як аграрна держава. Радують темпи роботи цього підприємства. Лише місяць тому на миколаївському заводі «Вадан Ярдс Океан» закладено будівництво барж, а вже в серпні перша баржа зійде зі стапелів. І ті перші цеглини, що лягли в підвалини нинішнього будівництва, вже в вересні перетворяться на найсучаснішу споруду — потужний елеватор».
Представники місцевої влади, безумовно, підтримують старання інвесторів вкладати капітали в область. Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Володимир Андрієнко щиро подякував компанії «НІБУЛОН» за прагнення підтримати полтавських хліборобів. «Те, що для реалізації проекту обрано Глобинський район, — зазначив він, — свідчить про системну роботу влади, особливо в сфері АПК, у питаннях залучення інвестицій. На відміну від тих, хто любить Україну на словах, треба любити її так, як Олексій Вадатурський і глобинські аграрники. Доводячи ділом».
Справді, претендентів на новий елеватор у Полтавській області було чимало. Але компанія-інвестор провела своєрідний конкурс і обрала саме той район, де влада створила найбільш сприятливі умови, — в стислі терміни погодили проект, надали площу, сприяли компанії у вирішенні поточних питань. Зацікавленість району в будівництві елеватора підтвердив і глава районної державної адміністрації Іван Новоселов та глобинський міський голова Сергій Ковнір. «Не кожен день у місті починає працювати нове підприємство, — зазначив Сергій Олександрович, — і вже сьогодні ми бачимо, що «НІБУЛОН» — соціально відповідальна компанія. На наше прохання підтримати місцеву громаду керівник підприємства Олексій Вадатурський відгукнувся без коливань. Підприємство вже перерахувало кошти, на які ми зможемо відремонтувати дитячі садки, упорядкувати центр міста, провести водопровід, зробити вуличне освітлення. «НІБУЛОН» надав вагому допомогу самотнім пенсіонерам. Дерева з майданчика, на якому ведеться будівництво, пішли як дрова для обігріву житла людям похилого віку. Представники підприємства особисто розвезли дрова за адресами. А замість старих дерев біля комплексу буде посаджено нові».
Бажання творити, будувати, діяти в Олексія Вадатурського невичерпне. Сьогоднішній комплекс — це початок двохетапного проекту. До середини жовтня, до початку збирання кукурудзи, буде завершено перший етап, розрахований на будівництво елеваторів на 300 тисяч тонн. Другий етап завершиться до початку збиральної кампанії наступного року і теж на 300 тисяч тонн. «НІБУЛОН», — упевнений Олексій Панасович, — створить флот і побудує елеватори. Таким чином, тільки на нашому підприємстві буде організовано тисячу нових робочих місць. А, врешті-решт, ми станемо не тільки вирощувати сільськогосподарську продукцію, а й транспортувати її Дніпром, відроджуючи його як транспортну артерію нашої країни. Ми замахнулися на відродження Дніпра, щоб Україна посіла перше місце в світі за експортом зернових».
Співробітництво з аграріями Полтавської області генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України О. Вадатурський бачить перспективним. На підтвердження — цифри. За минулий маркетинговий рік сільгосптоваровиробники Полтавщини реалізували компанії «НІБУЛОН» близько 800 тисяч тонн зернових та олійних культур. Це 20% від усього зерна, вирощеного на Полтавщині. Майже сто тисяч тонн зерна та олійних культур підприємства Полтавської області привезли безпосередньо на термінал, розташований у Миколаєві. А це відстань у 450 кілометрів. «Для того, щоб захистити аграріїв від непотрібних витрат на транспортування своєї продукції, — розповів Олексій Панасович, — ми самі прийшли ближче до господарств, ближче до безпосереднього виробника. У виграші будуть, насамперед, сільгоспвиробники. Крім скорочення зайвих витрат, вони зможуть одержати більше доходу від реалізації продукції. Практично на кожній тонні вони зможуть додатково заробити більш як 50 гривень. Я хочу висловити подяку за підтримку нашої компанії голові Полтавської обласної державної адміністрації Валерію Асадчеву та його команді».
Комплекс обіцяє бути кращою на сьогодні спорудою «НІБУЛОНу». Сучасний і повністю механізований та автоматизований він є масштабним і високотехнологічним проектом. І вже до середини жовтня запрацює на повну потужність. Площа загальної ділянки, на якій буде розташований комплекс, становить 4,95 гектара. Планові фінансові витрати на будівництво — 70 мільйонів гривень. Після введення комплексу в експлуатацію штат працівників нараховуватиме 60 осіб. Обсяг збереження зерна становитиме 66 тисяч тонн, потужність сушарок — 4 тисячі тонн на добу, потужність з приймання і відвантаження на залізничний транспорт — 5 тисяч тонн на добу. Після введення в експлуатацію комплексу в Глобиному присутність компанії в регіоні значно посилиться, а після будівництва наступних комплексів і терміналів компанія зможе охопити абсолютно весь регіон логістичними шляхами — й виграє від цього не тільки ТОВ СП «НІБУЛОН», а й сільськогосподарські товаровиробники Полтавської області. Адже закупівельні ціни в регіоні наблизяться до цін морських портів України, а витрати на перевезення сільськогосподарської продукції значно зменшаться. До того ж розвантажаться автомагістралі, зменшиться навантаження на залізничний транспорт, а товаровиробник центральної частини України підійде до світових ринків збуту.
Закладка капсули в стіну елеватора.
Полтавська область—Миколаїв.
***
«НІБУЛОН» звик дивувати. Але О. Вадатурський здивував учергове. Відповідаючи на питання журналістів, він зізнався, що криза — кращий час для інвестицій. «Сьогодні в Україні, — зазначив він, — найсприятливіші умови для реалізації інвестиційних проектів. Для тих, хто може інвестувати. Переваги очевидні. Це вільні робочі місця, незавантажені будівельні організації, мінімальні ціни на метал, прагнення західних компаній постачити устаткування за найнижчими цінами. Про дефіцит елеваторів в Україні заявляють і Президент України Віктор Ющенко, і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Ми, бізнесмени, відчуваємо їхню підтримку та сприяння. Ми вважаємо себе партнером влади. Тому в нас є бажання — будувати. На благо України і її народу».