Головним досягненням Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації упродовж четвертої сесії парламенту було ухвалення в цілому проекту закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо зменшення впливу світової економічної кризи на діяльність електронних засобів масової інформації в Україні) — вважає голова підкомітету з питань телебачення та радіомовлення комітету Олена БОНДАРЕНКО.
Цей закон, як стверджують автори законопроекту, було розроблено з метою врегулювання визначення розміру ліцензійного збору за видачу, переоформлення та продовження ліцензії на мовлення, поширення значного обсягу дитячих програм, сприяння розвитку програм вітчизняного виробництва для національних телерадіоорганізацій. «Закон фактично означає повернення до старої системи ліцензійного збору, — стверджує О. Бондаренко. — Як показала практика, безпідставно підвищений ліцензійний збір став причиною «смерті» одразу декількох місцевих радіотелеорганізацій. З минулого року нараховувалися такі ліцензійні збори, що їх були не в змозі оплатити місцеві телерадіокомпанії. Зокрема, вже було подано близько 30 заявок про неможливість сплати ліцензійного збору, що фактично означало банкрутство компанії та її закриття, ліквідацію робочих місць. Такі процеси відбуваються в кожному регіоні».
У пояснювальній записці до законопроекту стверджується, що застосування нової методики розрахунку ліцензійного збору призвело до значного зростання розміру ліцензійного збору за видачу, переоформлення та продовження ліцензій, наслідком якого може стати знищення регіонального та місцевого мовлення в більшості населених пунктів України. За період дії нової методики більшість компаній, яким було продовжено строк дії ліцензії, зверталися до Національної ради з проханням відстрочити термін сплати ліцензійного збору, а понад 10 компаній уже були позбавлені можливості отримати, продовжити чи переоформити ліцензії через відсутність коштів на сплату ліцензійного збору.
«Законопроект дозволить з 1 січня 2010 року повернути ліцензійний збір до старих розмірів і його буде посильно сплатити будь-якій телерадіоорганізації, — вважає О. Бондаренко. — Для них це як порятунок, особливо в умовах економічної кризи. Сподіваюся, що завдяки цьому закону вдасться зберегти більшу частину регіонального потенціалу електронних ЗМІ».
Депутат також зауважила, що на наступну, шосту сесію Верховної Ради заплановано розгляд багатьох законопроектів — зокрема, щодо розвитку телебачення і радіомовлення, інформаційної політики, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, реклами. Загалом, за даними офіційного веб-сайту Верховної Ради, на опрацюванні Комітету з питань свободи слова та інформації нині перебуває 53 проекти законів, щодо яких комітет визначено головним.