На Соборній площі Черкас громадські організації встановили стелу «Небесна варта» в пам’ять про сімнадцятьох загиблих воїнів-земляків (на знімку). Світлини прикордонників, гвардійців та добровольців із територіальних батальйонів розміщені поруч із фото Героїв Небесної Сотні. Тепер вони на чолі з генерал-майором Ігорем Момотом дивляться на нас з небес, як ми боронимо Україну, передає наш власкор Лідія ТИТАРЕНКО.

Турнір — на честь Максима

Щорічний турнір імені Максима Бендерова, який загинув у зоні АТО, відбуватиметься віднині в Олександрії, що на Кіровоградщині.

Таке рішення ухвалили Спортивний комітет та Федерація панкратіону України. З клопотанням про його заснування виступила Кіровоградська обласна федерація панкратіону, повідомив її президент Олег Вєтров.

24-річний солдат — старший розвідник Максим Бендеров воював у складі 3-го полку спецпризначення і загинув поблизу села Ізварине Луганської області. Майстер спорту та володар чорного поясу (І дан) з панкратіону, чемпіон світу з військово-спортивного багатоборства, інструктор національної категорії Максим Бендеров був багаторазовим переможцем чемпіонатів України та світу.

Статус турніру поки що обласний. Але, за словами Олега Вєтрова, наразі керівництво Федерації панкратіону України робить усе необхідне, щоб змагання стали всеукраїнськими, інформує наш власкор Петро МЕЛЬНИК.

Допомагаємо, як можемо

У миколаївському дитсадку підтримали пораненого бійця — десантника 79-ї Миколаївської аеромобільної бригади Олександра Пономарьова.

Олександр отримав серйозне поранення хребта, на нього чекає тривале лікування та реабілітація, і на усе це потрібні кошти. В одному з дитячих садків Миколаєва стартувала благодійна акція «Ми за мир!», під час якої протягом тижня вихованці малювали для учасників АТО, а батьки та співробітники збирали кошти для пораненого. Про це написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» волонтер Фонду допомоги країні «Крила Фенікса» Неллі Стельмах. Малюнки передали волонтерці Тетяні, а зібрані гроші перерахують на лікування Олександра. «Мама, сонце, світ, калина — наша рідна Україна!» — ці слова лунали з вуст дітей, а у дорослих котилися сльози, передає наш кореспондент Ірина НЕЖИГАЙ.

Молилися за мир

На Тернопільщині відбулися всеукраїнська і молодіжна прощі. Цього року їх приурочили до 25-річчя виходу УГКЦ з підпілля. Десятки тисяч вірян вирушили до Марійського духовного центру, що у селі Зарваниця, на місце появи Богоматері, щоб подякувати Господу, попросити заступництва для своїх родин. У святому місці особливо вітали прочан з Донецька, Луганська, Криму. Кожен молився за своє, всі разом — за мир і спокій в Україні. Архієрейську святу літургію очолив Блаженніший Святослав Шевчук. Участь у ній взяли Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр культури Євген Нищук, народні депутати, керівники області. Після літургії до присутніх звернувся Арсеній Яценюк.

«Так розпорядився Господь, так розпорядилася історія, що нам вкотре треба боротися за свою свободу, свою незалежність, свої родини й європейське майбутнє нашої країни, — зазначив він. — Наша країна вистояла за більшовиків, церква пережила «совєти», і можу вас запевнити — ми вистоїмо і переможемо. З нами Бог, з нами правда». Про це повідомляє наш власкор Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тисячі паломників зібралися минулими вихідними й біля кляштору Босих кармелітів у Бердичеві. У спільній молитві присутні просили Діву Марію про заступництво, про зупинення війни та мир в Україні й серці кожного її мешканця. Найбільшу відстань пішки подолала група, яку називають подільською — майже 180 кілометрів. У ній три сотні осіб, які представляють не тільки Хмельниччину, а й Миколаївську, Дніпропетровську, Рівненську та інші області. А загалом прибуло 15 паломницьких груп з усієї України, а також віряни з Польщі, Білорусі, Росії, Молдови, Бразилії та Італії віком від 3 місяців до 84 років. Усі вони прийшли вклонитися іконі Бердичівської Божої Матері. Перед початком служби у Верхньому храмі санктуарію було відкрито й освячено меморіальну дошку Івану Павлу ІІ. Щирими вітаннями зустрічали людину, яка багато років була вірним соратником Папи —архієпископа з Ватикану П’єро Маріні, передає наш житомирський власкор Олексій КАВУН.

Фото Лідії ТИТАРЕНКО.