Між Одесою, Миколаєвом і Херсоном за спідометром близько 200 кілометрів. Топ-темою міжобласних новин є ціни. В жодній з областей немає стабільно низьких цін ні на продукти харчування, ні на промтовари, ні на послуги. От кілька прикладів. Кілограм сметани в Одесі коштує 22 гривні, у Миколаєві — 24, а в Херсоні — 15. В Одесі кілограм свіжої риби можна купити за 30 гривень, у Миколаєві — за 15, у Херсоні — за 25. Помідори свіжі в Одесі йдуть по 11 гривень, у Миколаєві та Херсоні — по 10.
Найдешевше молоко на півдні України — у Миколаєві (3 гривні за літр). Також тут найнижча цінова планка по яйцях — 5 гривень за десяток.
За багатьма показниками найдорожчим регіоном півдня України є Одеська область. Тут, до речі, найвища серед трьох областей і середня заробітна плата.
І тут насамперед намітилася тенденція зниження цін на молоко, сир і яйця. У 17 з 26 районів області відзначається зростання надоїв молока — на 281 кілограм і становить 1540 кілограмів від однієї корови. Але водночас почалося підвищення цін на м’ясо і м’ясопродукти, на птицю, на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку.
Що тішить мешканців півдня — це ціни на фрукти й овочі. Незважаючи на заморозки, врожай абрикосів, яблук виявився непоганим, що позначилося й на ціні. Середня ціна за кілограм яблук становить 7 гривень, моркви — 5, капусти — 3.
Однак зростання цін на послуги в охороні здоров’я просто стало некерованим — за півроку воно становило 26 відсотків, на ліки ціни підстрибнули на 38, на транспорт — на 11 відсотків, на побутову техніку — на 12.
Попит диктують і ціни. Вони зростають швидше там, де населення не може обійтися без наданих послуг, — медицина, побутове обслуговування.