Надати вінничанам право ініціювати і виносити на розгляд сесії міськради найважливіші питання життя громади — таку пропозицію вніс міський голова Вінниці Володимир Гройсман. «Надання громаді більше конкретних прав в управлінні містом є європейською практикою», — наголошує міський голова.
Нове право громади офіційно зафіксують у положенні «Про місцеві ініціативи та збори громадян за місцем проживання». Документ, який зараз обговорюють у місті над Бугом, стане одним із розділів статуту міста. Дотепер, як відомо, вносити питання на обговорення сесії могли тільки депутати міськради.
— Виборці фактично не мають важелів впливу на обраних ними депутатів, — каже Володимир Гройсман. —Ми вирішили поширити право такої ініціативи на територіальну громаду. Як це робиться у малих і великих містах Європи. Тепер і в нашому місті кожен небайдужий вінничанин зможе проявити себе у відстоюванні і захисті інтересів рідного міста, його розвитку і розквіту. Ми не приховуємо своєї мети — зробити Вінницю європейським містом».
Розробники нового документа навіть припускають, що дехто з депутатів чинитиме спротив його прийняттю, наприклад, під час розгляду на засіданнях комісій міськради.
— Навіть якщо постійні комісії відхилять проект положення «Про місцеві ініціативи...», документ все одно розгляне міськрада, — каже начальник інформаційно-аналітичного управління Вінницької міськради Владислав Телень. — Чому? Бо право на його внесення на розгляд ради надано також громаді. Механізм внесення ми теж виписали в названому документі.
Щоб запропонувати питання на обговорення ради, треба спершу за місцем проживання провести збори, уточнює співрозмовник. На них має бути не менше п’ятдесяти учасників (саме стільки у Вінницькій міськраді депутатів). На зборах обирають ініціативну групу з семи осіб. Її члени готують на сесію проект рішення, а далі відстоюють і захищають його у сесійній залі. Рішення зборів може також мати статус місцевої ініціативи. Щоправда, ініціатива громади має бути підкріплена підписами 3500 вінничан (саме стільки виборців нараховується в одному виборчому окрузі міста). Абетку нових правил управління містом вінничани освоюють нині під час обговорення положення «Про місцеві ініціативи...»
Чи не станеться так, що чиновники ігноруватимуть ініціативу людей? Хіба мало таких фактів? Не раз бувало, що відповіді не надходили навіть на колективні звернення.
— Члени громади отримають право бути безпосереднім суб’єктом прийняття рішення, — уточнює Владислав Телень. — Цим і відрізнятимуться нинішні звернення громадян від попередніх. Нехтування чи навіть неврахування рішення зборів органом місцевого самоврядування або посадовою особою тягне за собою відповідальність, що передбачена чинним законодавством. Так записано в одному з пунктів положення «Про місцеві ініціативи...», чітко зазначено, що такі дії класифікуються як бездіяльність посадової особи. І за це треба відповідати. Зокрема, документ передбачає право громади вимагати заслуховування звіту міського голови та інших чиновників міськради і виконкому, а також притягнення посадових осіб до відповідальності.
Міський голова Вінниці Володимир Гройсман нітрохи не сумнівається в тому, що керувати великим складним міським господарством повинні не тільки 50 депутатів міськради, яким виборці делегували на це повноваження, і чиновники міськвиконкому. Без залучення громади наші міста ніколи не досягнуть тих результатів, що їх мають європейські міста.
 
Вінниця.