Учора заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко нагородив дипломами представників 47 найуспішніших громад з усіх регіонів країни. Також у подарунок вони отримали медичне, комп’ютерне, звукове та сценічне обладнання. Конкурс організував Український фонд соціальних інвестицій за підтримки уряду Японії. (Грант 1,7 мільйона доларів надано УФСІ у 2006 році японським Фондом соціального розвитку для найбідніших громад у вирішенні місцевих проблем).
Нагороджуючи переможців, Микола Томенко попрохав їх передати цей досвід сусіднім селищам та містам.
«Це дійсно, особливо в сьогоднішніх непростих економічних умовах, надзвичайно успішний проект. Він пов’язаний з ефективною і доволі швидкою реалізацією невеликих, але дуже суттєвих проектів для соціальної інфраструктури села», — зазначив він.
За його словами, ефективність проекту в тому, що територіальна громада побачила, що ту чи іншу проблему можна вирішити. Тоді вона почне й сама активно працювати, залучати місцеві відомства та переконувати місцеву владу ще щось зробити. Тобто, правило успішної територіальної громади полягає в активній діяльності, а не очікуванні грошей із Києва.
Микола Томенко вважає, що надавати бюджетне фінансування потрібно лише під той об’єкт, де є повна підтримка місцевої громади і куди вона частково готова вкладати кошти. Окрім того, для успішності будь-якого проекту важливі ініціативність, єфективність використання коштів і співфінансування. «Я намагаюся переконати наших урядовців, що треба працювати так само з бюджетними коштами», — зазначив заступник Голови Верховної Ради.
Дуже важливо, за його словами, щоб під час реалізації будь-яких проектів не було посередницьких структур, а існував прямий контакт міжнародної інституції і територіальної громади.
У свою чергу, виконавчий директор УФСІ Віктор Мірошниченко розповів, що були проведені тренінги й практичні консультації серед представників сільських громад та місцевих органів влади 78 районів усіх областей країни.