На масиві «Східний» у Тернополі збудують котельню потужністю 6 мегават, яка працюватиме на альтернативних джерелах енергії. Її потужності вистачить для забезпечення якісним теплопостачанням одного з найбільших масивів обласного центру.

І це — тільки перша ластівка. В області розробили програму реформування та модернізації системи теплопостачання на 2014-2015 роки, якою передбачено щороку суттєво скорочувати споживання газу. Нині Тернопільщина витрачає понад 820 мільйонів кубометрів блакитного палива на рік. Основні споживачі — бюджетні організації та населення.
Акцент передусім вирішили зробити на твердому паливі, торфі, пелетах, біогазі. Заплановано відновити роботу Шумського торфобрикетного заводу, його поклади в області значні. Налагоджено також виробництво пелетів, щоправда, досі їх здебільшого відправляли на експорт, тепер використовуватимуть і для внутрішнього споживання. Бюджетні організації заохочуватимуть до встановлення котлів на твердому паливі, випуск яких налагоджує одне з місцевих підприємств. У перспективі — використання вітроенергетики, сонячних парків, міні-гідроелектростанцій тощо. Одна з компаній, вивчивши вітровий потенціал області, встановила, що найефективніший він у трьох районах: Бережанському, Підгаєцькому і Тернопільському.