У Верховній Раді розглядаються законопроекти про упорядкування носіння форменого одягу військовослужбовцями Збройних сил України, інших військових формувань, правоохоронних органів, органів спеціального призначення, а також державними службовцями.

Автор першого законопроекту «Про упорядкування носіння форменого одягу» — народний депутат Геннадій Москаль аргументує свою законодавчу ініціативу тим, що донині правовий режим носіння форменого одягу є невпорядкованим і визначається різними правовими актами. Законопроект встановлює відповідальність за порушення правил носіння форми: носіння форменого одягу та знаків розрізнення, встановленого для військовослужбовців (осіб начальницького і рядового складу) Збройних сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, органів спеціального призначення, а також державних службовців, працівників цих та інших державних органів, дозволяється лише особам, які проходять службу (працюють) у цих органах або звільнені з правом носіння форменого одягу. Іншим особам носіння форменого одягу забороняється. Окрім цього, проектом пропонується внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якими за незаконне носіння форменого одягу буде передбачено штраф у розмірі від п’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 гривень). Справи про незаконне носіння форменого одягу розглядатимуть суди, а протоколи про відповідні правопорушення складатимуть уповноважені на те посадовці органів внутрішніх справ, а також Збройних сил, інших військових формувань та правоохоронних органів, формений одяг чи знаки розрізнення яких (погони, зірочки, лампаси, петлиці, нашивки, гудзики тощо) було незаконно використано.

Група народних депутатів, котрі внесли ще один законопроект на цю тему, — Василь Грицак, Валерій Бевз, Олег Зарубінський, Микола Петрук, Олександр Бобильов — пропонують внести зміни до законів «Про об’єднання громадян» та «Про військовий обов’язок та військову службу», які дозволять врегулювати видимі неузгодженості. Автори законопроекту зазначають, що за роки незалежності на теренах України з’явилося багато державних та громадських структур, осередків козацького руху, які всупереч чинному законодавству використовують форму одягу, її елементи, символіку і знаки розрізнення військовослужбовців військових формувань та працівників органів внутрішніх справ.

«Це призвело до надлишкової мілітарізації суспільства, коли практично всі охоронні агенції, не маючи на це права, носять формений одяг у колористиці «камуфляж» та символіку і знаки розрізнення силових структур, — стверджують парламентарії. — Козацькі осередки, які фактично є громадськими об’єднаннями, у своїй діяльності використовують зразки форменого одягу в колористиці зразків обмундирування Збройних сил України, МВС України та інших військових формувань. Не маючи на це права, використовують знаки розрінення, символіку силових структур. Почастішали випадки використання одностроїв при злочинних діях, наприклад, пограбування банку в Харкові з тяжкими наслідками, періодичні рейдерські захоплення підприємств групами людей у форменому одязі».

Проектом закону пропонується заборонити носіння військової форми одягу, форми одягу інших військових формувань та знаків розрізнення і відзнак (погонів, шевронів, фурнітури з державною та відомчою символікою, лампас, гаптування та інше) особами, які не мають на це законних прав. Згідно із законопроектом, не підлягають легалізації, а діяльність легалізованих об’єднань громадян забороняється у судовому порядку, якщо вони використовують формений одяг та знаки розрізнення Збройних сил та інших військових формувань, органів виконавчої та судової влади. А символіка об’єднань громадян, політичних партій та громадських організацій не повинна відтворювати державні чи релігійні символи, символіку армії, міліції тощо. Пропонується заборонити носити й камуфляж та передбачити відповідальність за порушення.