Кабмін спростив умови продажу зерна в Аграрний фонд
Уряд прийняв рішення, яким істотно спрощено процедуру продажу сільгосппідприємствами зерна в Аграрний фонд. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, кількість документів, що їх вимагають від господарств, для того, щоб це зробити, скорочено з 16 до 4. 
Прем’єр наголосила, що довідалася про складнощі з продажем зерна до Агрофонду лише після нещодавнього телефонного спілкування із сільгоспвиробниками в ході «гарячої лінії», а до цього часу одержувала, як з’ясувалося, неправдиву інформацію про те, що закупівля врожаю триває активно й успішно. «Коли я після дзвінків аграріїв перевірила цю ситуацію, вона виявилася просто жахливою — щоб продати зерно в Аграрний фонд, потрібно було оформити 16 документів і зібрати більш як 50 підписів. Я хочу сказати, що ніхто, в принципі, справитися з цією роботою не міг», — зазначила Юлія Тимошенко.
Нагадаємо, під час «гарячої телефонної лінії» Юлія Тимошенко заявила, що Агрофонд закуповуватиме зерно в аграріїв за заставними цінами. Тобто за 60 відсотків мінімальних закупівельних цін, які, за словами прем’єра, на пшеницю першого класу становлять 1501 грн. за тонну, другого класу — 1418 грн., третього — 1251 грн., четвертого — 1134 грн., п’ятого — 967 грн., на жито першого класу — 1112 грн., другого — 1016 грн., третього — 882 грн., ячмінь першого класу — 1050 грн., другого класу — 1015, третього класу — 900 грн.
Ю. Тимошенко пояснила: пізніше, коли колосові подорожчають, сільгоспвиробники зможуть забрати своє зерно і продати його за більш вигідними цінами. За словами прем’єра, у такий спосіб аграрії одержують можливість дочекатися кращих цін на ринку.
Увага! Уряд намагається залізти в наші кишені!
Інша думка
Міністр сільського господарства опозиційного уряду народний депутат Віктор Слаута, коментуючи ситуацію з закупівлями збіжжя, вважає, що уряд знищує власного товаровиробника, лобіюючи різноманітні посередницькі структури, зорієнтовані виключно на імпорт.
Зокрема, він зазначив:
— Хто почувається добре в цій каламутній воді, так це «аграрні» спекулянти, до яких діюча влада ставиться набагато краще, аніж до виробників. Замість того, щоб зараз викупити зерно у державний резерв, уряд пропонує аграріям поділитися заробленим із посередником. У даному випадку — Аграрним фондом. А це ніщо інше, як звичайнісінький «ломбард», який у подальшому виставить аграріям рахунки за зберігання зерна, переробку тощо. Шкода, але частина аграріїв змушена буде піти на ці кабальні умови Аграрного фонду, щоб продовжити роботи на землі. Адже на черзі — збирання кормових, кукурудзи, соняшника, а потім — ще й підготовка грунту до осіннього засіву.
В умовах, коли кредитування припинилося, а раніше надані кредити не відстрочуються, Тимошенко цинічно змушує аграріїв передавати вирощений врожай посереднику. Така «виважена» урядова політика доводить до банкрутства не лише малі фермерські господарства, а й великі агропромислові комплекси.
Чиє зерно буде восени? Товаровиробника? Та в жодному разі! Воно належатиме посередницьким структурам, які на той момент продаватимуть його тій же державі, але вже за значно вищими цінами. А це, в свою чергу, означає, що влада знову ж таки залізе в нашу з вами кишеню, щоб зробити ще біднішими.
Сьогодні уряд на чолі з Тимошенко займається маніпуляцією даними та саморекламою. Я не думаю, що ошукані селяни змогли додзвонитися на урядову «гарячу лінію» з Тимошенко. Беручи в ній участь, прем’єрка переслідувала лише одну мету: вже вкотре наобіцяти людям «золоті гори» і запевнити суспільство, що вона «все тримає під особистим контролем».