Цього тижня національна валюта знову взялася за старе: кілька днів тому позиція гривні відносно долара впала, і вартість одного «зеленого» в обмінних пунктах подолала позначку 8 гривень. Деякі експерти схильні звинувачувати в цьому уряд. «Нещодавнє падіння гривні стосовно курсу долара США — це результат антикризової діяльності уряду», — заявив учора на прес-конференції Андрій Новак, кандидат економічних наук, автор книги «Як підняти українську економіку». Буцімто непродумана політика уряду та масова недовіра до його дій з боку населення зробили своє діло. «І тепер як тільки в людей з’являються гривні, у них спрацьовує механізм: гроші потрібно захистити. Найпоширеніший і найпростіший спосіб — перевести їх у більш сталу валюту: долари». Щоправда, Прем’єр-міністр зі звинуваченнями не погоджується і запевняє: причина стрибка курсу — «жорстка і нахабна спекуляція», бо об’єктивних причин для цього, мовляв, немає.

 

Тільки-но долар поліз угору, навчені гірким досвідом українці знову почали шикуватись у черги за більш сталою валютою. Проте останньої, з якихось причин, на всіх охочих не вистачило. От і пішли країною чутки: «Гривня впала — все пропало».

Проте, на думку Прем’єр-міністра країни Юлії Тимошенко, жодних підстав для падіння гривні немає. А те, що ми маємо наразі, — це, мовляв, не що інше, як спланована операція, спрямована на руйнацію національної валюти.

— Наші експерти, — заявила днями на прес-конференції пані Тимошенко, — проаналізували ситуацію і з’ясували, що на ринку валюти сьогодні проводиться чітко спланована операція, через спекулятивні оборудки, на руйнацію гривні. Я дала доручення податковій адміністрації ретельно перевірити діяльність тих банків, які сьогодні таким чином сплановано руйнують національну валюту, для того щоб заробляти надприбутки.

А от заступник голови Національного банку України Олександр Савченко в ефірі одного з вітчизняних телеканалів заявив: для девальвації гривні все ж є ряд об’єктивних причин, як-то соціальна, монетарна та фіскальна політика.

— Курс, який ми зараз маємо, відображає політичну та економічну ситуацію, соціальне напруження, невпевненість людей у завтрашньому дні. І тому це — реальний курс, — сказав О. Савченко. 

До того ж, мовляв, дається взнаки і низький рівень політичної культури, який дає змогу високим посадовим особам провокувати паніку серед населення в валютно-курсовій сфері. Хмизу в багаття, переконаний пан Савченко, додають і горе-експерти, які щоразу своїми песимістичними припущеннями заганяють простих українців у панічно-шоковий стан.

Та в той же час пан Савченко переконаний, що наша рідна гривня — найбільш недооцінена валюта у світі. Мовляв, потенціал до ревальвації в неї є, але певні процеси заважають його використати. Нинішній же стрибок, на думку заступника глави Нацбанку, має передусім спекулятивну та панічну основи.

Що далі буде з курсом, прогнозувати зараз мало хто наважується. На думку Прем’єр-міністра, економічно обґрунтованим курсом є 6—6,50 грн. за долар. Та такі цифри більшість експертів схильні називати утопією. На думку виконавчого директора центру «CASE-Україна» Дмитра Боярчука, ринковим сьогодні можна вважати курс 8 грн. за долар.

— У принципі Нацбанк діє достатньо грамотно. Але проблема в тому, що дій лише НБУ для того, щоб підтримувати курс, як правило, недостатньо. Основне питання стосується бюджетної політики, — передає слова пана Боярчука УНІАН.

Та поки експерти й політики вирішують, хто, як і навіщо розхитує гривню, простим громадянам Андрій Новак від себе радить усе ж не скуповувати долари: «Купуйте хоча б євро, якщо не довіряєте гривні».

 

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.