— Я за свої сто років пережила п’ять держав: царську, совєтську, польську, німецьку та українську, — каже про себе Марія Костянтинівна Бойволюк (на знімку) із села Набережне Демидівського району, яка недавно відсвяткувала столітній ювілей. — А те, що я побачила на своєму віку, варте того, щоб про це написали книжку. Тільки вийде вона сумною, бо я пережила багато і важко працювала.
Працювати Марія Бойволюк почала з дитинства — зачищала ліс від гілля, тим самим заробляючи свою першу копійку, яку віддавала мамі. Щоб вона купила харчів для сім’ї, де було четверо дітей. Та найважчою довгожителька вважає роботу доярки, адже протягом декількох десятиліть пов’язала з нею свою долю.
— Нелегко доводилося і у сімейному житті, — каже Марія Костянтинівна. — Вийшла заміж у двадцять два роки. Весілля пам’ятає досі: на ньому грало дванадцять музик. З чоловіком прожили десять років, нажили сина. На тому радість і закінчилася. Син, на жаль, помер. Чоловіка забрали на фронт, а звідти він вже не повернувся. Потім вдруге вийшла заміж. І знову овдовіла. Вже тридцять п’ять років самотня. Але, на щастя, є донька, є два онуки, три правнуки. Сподіваюся дочекатися праправнуків. Тим і живу на білому світі.
Вітання із сторіччям від наймолодших представників родини Марія Костянтинівна вважає найдорожчими для себе. Не забула про неї влада — привітав голова Демидівської райдержадміністрації Олександр Башмат. Віднині ювілярці до її пенсії нараховуватимуть щомісяця ще й по 100 «ювілейних» гривень. Це, так би мовити, надбавка за роки і стимул жити ще і ще.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.