На допомогу «старичку» прийшла молодь
За командою керівника показової демонстрації два пожежно-рятувальні катери запрацювали одночасно. Великий, поважний «старичок» «Відважний», який перебуває на службі вже 50 років, і молодий, прудкий, щойно виготовлений UMC-1000. «Старичка» торік відремонтували, і він довів: його ще рано списувати у металобрухт. Та все ж таки за багатьма показниками він поступається молодим.
Новий катер, кращий за свого, на рік старшого, але значно слабшого, «брата», — UMC-600, виготовленого торік на замовлення Головного управління МНС України у Києві.
UMC-1000 (на знімку) має два двигуни потужністю 306 і 350 к. с. На ньому встановлено пожежне обладнання — два стаціонарні лафетні стволи, а також потужний насос, який працює як насосна станція — подає воду 100 літрів за секунду на відстань до двох кілометрів, забезпечуючи при цьому роботу шести пожежних стволів.
Новий катер обладнаний також трьома комплектами устаткування для рятування на воді. У його складі — і надувний човен з мотором.
Та чи не найважливіша перевага нових катерів — у тому, що вони по воді можуть підійти до будь-якого місця, де виникла пожежа, куди по суші через суцільні забудови складно, а часом і взагалі неможливо дістатися пожежним машинам. Водночас їхня технічна оснащеність дає можливість оперативно й ефективно виконувати рятувальні функції і на воді.
Та поки що лише в Гідропарку
Нові катери, виготовлені за ініціативи і на замовлення Головного управління МНС України у Києві, стали технічною основою створення у районах Гідропарку та на Трухановому острові в столиці пожежно-рятувального посту. Окрім пожежного і аварійно-рятувального підрозділів, групи водолазів в ньому створили хімічну службу на спеціальному автомобілі. На озброєнні посту — також дезінфекційно-душовий автомобіль, дозорна машина хімічної та радіаційної розвідки.
Чому саме тут, у Гідропарку і Трухановому острові, створили цей пожежно-рятувальний пост? Начальник спеціального аварійно-рятувального загону полковник Віталій КАРВОВСЬКИЙ пояснює:
— Щороку з настанням тепла для столичних рятувальників МНС актуальними стають дві проблеми — пожежі у лісопаркових зонах міста, особливо в районах Гідропарку та Труханового острова, і зростання кількості нещасних випадків на воді, які нерідко закінчуються досить трагічно. А на території Гідропарку погожої літньої пори вдень відпочиває у середньому 150—200 тисяч осіб. Тільки з початку першого червня тут на воді загинуло понад 40 осіб.
Наша рятувальна служба у столичному гарнізоні МНС з’явилася нещодавно. До цього часу рятували людей на воді лише працівники комунального підприємства «Плесо». Та враховуючи нестачу в місті необхідних кваліфікованих багатопрофільних фахівців для проведення аварійно-рятувальних та водолазних робіт, і було створено наш спеціалізований аварійно-рятувальний загін.
Від аероглісерів — до морських «Нептунів»
Нові катери — не перші новинки в аварійно-рятувальній службі України. Кілька років тому на Дніпрі біля Києва демонструвала своє «вміння» патрульна машина аероглісер (на знімку), яка здатна рухатися по воді, кризі, гасити пожежі на водних об’єктах тощо.
Під час презентації пожежно-рятувального посту в Гідропарку, міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Шандра повідомив журналістам:
— Нещодавно прийнято постанову уряду про використання коштів Стабілізаційного фонду для виготовлення і закупівлі нової пожежно-рятувальної техніки, зокрема, рятувальних плавзасобів.
Нині міністерство робить ремонт судна «Нептун» у Севастополі, яке можна буде використовувати для рятувальних робіт на морі навіть при семибальних штормах. На жаль, таких суден досі немає ні в МНС, ні Мінтрансзв’язку. Сподіваюся, що уже у вересні цей рятувальний корабель приступить до бойового чергування.
А чого біля мене не плаває рятувальник?
Вартість виготовленого катера UMC-600 становить 200 тисяч грн., а UMC-1000 вже — 2,2 млн. гривень. А якщо до цих сум додати кошти, необхідні на утримання того ж таки аварійно-рятувального посту і загону рятувальників лише у Гідропарку Києва, то вийде чималенька сума. Вона потрібна, як не прикро, рятувати тих, хто веде себе безпечно у лісопаркових зонах і на воді. Яка дорога ціна їхньої легковажності і безтурботності! Бо із тих більш як 40 осіб, які потонули у районі Гідропарку, повідомлялося на презентації, більшість — чоловіки 20—40 років, що купалися в нетверезому стані.
А оце недавно чув, як в одній телепередачі одна жінка обурювалася: «Уявляєте, я запливла далеченько, відчула втомленість, а поруч жодного рятувальника!...»
Що ж, якщо кожен з нас поводитиме себе так на воді, матиме такі претензії, то де нашій державі брати кошти для оплати індивідуальних рятувальників?
Фото Анатолія СЕЛЕНТІЯ.