— Курс національної валюти — це точний і чутливий показник довіри громадян до економіки та дій влади, — про це заявив народний депутат від Партії регіонів, голова правління НБУ в опозиційному уряді Сергій Льовочкін.
За останні два тижні курс гривні до іноземних валют істотно знизився. Зокрема, щодо долара США гривня «впала» на 33—36 коп. — з 7,67—7,76 грн./дол. (відповідно купівля та продаж) до 8—8,12 грн./дол. станом на 28 липня 2009 року, тобто майже на «мінус» 5%.
«Для всіх зрозуміло, що українська економіка переживає фіскальну кризу, на неї насувається пік виплат у зовнішніх боргах, збільшення негативного платіжного сальдо. Все це не обіцяє нічого доброго курсу гривні», — переконаний регіонал.
Ситуація погіршується ще й тим, як повідомили «Голосу України» в прес-службі ПР, що витрати на збільшення капіталів державних банків і НАК «Нафтогаз України», націоналізація проблемних банків тощо фінансуються за рахунок емісії облігацій внутрішньої державної позики, тобто, по суті, за рахунок друкарського верстата.