До кінця наступного року за підтримки Європейського Союзу та Програми розвитку ООН (ПРООН) найактивніші сільські громади області реалізують низку проектів, спрямованих на реконструкцію житлово-комунальної сфери, покращення освітніх, медичних та інших послуг на своїх територіях.
Свої проекти з розвитку місцевих громад ПРООН реалізує в багатьох країнах світу, а віднедавна також в усіх регіонах України (ними вже охоплено 200 районів та близько тисячі українських територіальних громад). При цьому Сумщина, як зазначили менеджери ЄС-ПРООН Джейсінгх Сах та Югеш Прадхананг, за рівнем громадської активності та ефективністю співпраці всіх гілок влади — у п’ятірці кращих.
Угоду про співпрацю між Сумською облдержадміністрацією та Програмою розвитку ООН було підписано ще на початку 2008 року, а безпосередня робота з їх реалізації розпочалася за півроку потому. Хто зумів створити громадську організацію (це є вимогою ПРООН, яка фінансує саме громадські, а не державні структури), подати на конкурс перспективний мікропроект — той і виграв. У результаті конкурсного відбору для втілення програми було відібрано 40 територіальних громад у семи пілотних районах.
Які ж проекти отримали шанс на втілення? Переважно пов’язані з житлово-комунальним господарством, енергозбереженням, якістю питної води, послугами освіти, медицини, вуличним освітленням тощо. Будівництво водогону та реконструкція амбулаторії у Краснопільському районі, ремонт ФАПу та закупівля медичного обладнання у Липоводолинському, придбання шкільного автобуса в Тростянецькому, заміна вікон і застарілого, з низьким ККД котла опалення у Пісківській загальноосвітній школі в Буринському...
На сьогодні підписано вісім грантових угод, а шість громад з Краснопільського, Липоводолинського та Охтирського районів уже навіть отримали перші транші. Важливий момент — співфінансування, адже хоча половина коштів і сплачується ПРООН, 45% становить внесок місцевих бюджетів, від сільського до обласного, а 5% — особисті кошти людей.
Оскільки частка грантодавця обмежується 10 тисячами доларів, загальна сума мікропроектів становить близько 150—160 тисяч гривень. Кому цього не досить — підключає місцевих підприємців.
На жаль, Ямпільський район «вийшов з гри» і втратив шанс покращити життя мешканців району. Тож до переліку згодом долучили Сумський район.
Як наголосив голова Сумської облдержадміністрації Микола Лаврик на засіданні координаційної ради, хоча участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» є справою виключно добровільною, але, взявши на себе зобов’язання, їх необхідно дотримувати. Тим більше у надходженні коштів грантодавці, влада та громади мають діяти практично синхронно, певною мірою контролюючи одне одного.
З якими проблемами стикаються керівники місцевих громад під час реалізації проектів? Передусім, це надміру забюрократизована процедура оформлення дозвільної, проектно-технічної та іншої документації. Є проблема фінансування з місцевих бюджетів. Утім, щодо надходження коштів з обласного — Микола Лаврик разом з головою облради Володимиром Токарем пообіцяли, що вони надійдуть вчасно і в повному обсязі.
Дещо дражливий момент — і збір особистих коштів громадян.
За умовами ПРООН, усі 40 громад мають виконати роботи до грудня 2010 року. Якщо хтось не вкладатиметься у графіки — кошти можуть забрати та передати резервним регіонам. Наразі прогнози як керівництва області, так і зарубіжних менеджерів проекту оптимістичні: й нинішні, й наступні програми розвитку місцевих громад на Сумщині неодмінно будуть реалізовані своєчасно і в повному обсязі.
Ірина ВЄРТІКОВА,Владислав ЖМУРКОВ.
Сумська область.