Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив листа Віце-маршалку Сейму Республіки Польща пану Єжи Шмайдзінському, м. Варшава, щодо прийнятого керівництвом Польського публічного телебачення TVP рішення про закриття з серпня поточного року програми теленовин українською мовою.

 

Шановний колего!

Цього тижня я був повідомлений про прийняте керівництвом Польського публічного телебачення TVP рішення щодо закриття з серпня поточного року програми теленовин українською мовою.

На сьогоднішній день це єдина україномовна програма, яка транслюється на всій території Польщі. Крім того, вона виконує значну роль в процесі інтеграції української нацменшини в польське суспільство, сприяє збереженню національної мови та розвитку міжкультурного діалогу між поляками та українцями.

Весь хід нашого міжпарламентського співробітництва за останній час засвідчив можливість пошуку компромісу з будь-яких питань, якщо це сприятиме формуванню та розвитку контактів між нашими незалежними державами і суверенними народами.

Враховуючи вищенаведене, прошу Вашого сприяння у збереженні програми українських новин на Польському публічному телебаченні TVP, що відповідатиме духу добросусідського ставлення до прав української діаспори на території Польщі.

З повагою,заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.