Нинішні регіональні еліти перетворюються на своєрідних «законодавців моди» в політиці. І саме з ними можна пов’язувати процеси майбутньої демократизації в суспільстві. Про це розповів на вчорашній прес-конференції директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко.

На його думку, причиною цього, насамперед, є розбалансованість влади та її нездатність створити єдиний центр прийняття рішень. Окрім того, фактично зруйновано виконавчу вертикаль. Існуюча пропорційна система з імперативним мандатом не дає змоги лобіювати інтереси регіональних еліт. Отже, кожен регіон шукає дійові механізми самозахисту. А еліти починають гуртуватися.

Кость Бондаренко розповів, що, на відміну від Києва, де останнім часом немає ротації кадрів у політиці, в регіонах постійно з’являються нові люди, які створюють конкуренцію старим елітам.

Найбільш характерним прикладом є феномен голови Комітету Верховної Ради з питань промислової та регуляторної політики та підприємництва Наталі Королевської з Луганської області. Ерудованість і професіоналізм молодого політика відзначають навіть затяті опоненти.