Віднедавна Ворзель, що на Київщині, в особі голови селищної ради Сергія Кухарського став членом асоціації дружби «Україна — Куба». Невеличке курортне містечко відвідала почесна делегація Посольства Куби і підтримала низку ініціатив.
Найголовніша з них — впровадження на території Ірпінського регіону Київської області пізнавальної програми про Острів Свободи, до якої залучатимуться заклади освіти та позашкільної роботи, громадські дитячо-юнацькі організації. Протягом навчального 2009-2010 року дітлахи Приірпіння візьмуть участь у конкурсах на кращий малюнок, кращу літературну роботу, кращу роботу з історії та географії на тему: «Республіка Куба — далека і близька». Конкурсні роботи оцінюватиме громадська рада, до складу якої увійдуть представники як кубинської, так і української сторін. Акція розпочнеться у вересні проведенням Днів кубинського кіно, а завершиться нагородженням переможців конкурсу під час Фестивалю україно-кубинської дружби у червні наступного року.
Як підкреслив Фелікс Леон Карбальо, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Куба в Україні: «Діти є одним з головних пріоритетів у політиці Республіки Куба, адже в них — майбутнє кожної держави. Саме такий підхід покладений в основу багаторічної співпраці, започаткованої ще в 1990 році між нашими державами у справі лікування і реабілітації українських дітей, уражених радіацією Чорнобиля, в медичних закладах Куби. Ми справді зацікавлені в реалізації проектів, подібних до тих, що запропонувала Ворзельська селищна рада. Оскільки це чудовий приклад народної дипломатії і ще один крок до розвитку дружніх стосунків між кубинським і українським народами».
Започаткована пізнавальна програма «Куба — далека і близька», як зазначив віце-президент Асоціації «Україна — Куба» В. Терещук, зміцнить зв’язки між українським та кубинським народами в усіх сферах суспільно-політичного життя та сприятиме інтернаціонально-патріотичному вихованню української молоді. «Сподіваюся, що переможці конкурсної програми отримають можливість відвідати Республіку Куба», — додав він.
 
Київська область.