Учора біля стін секретаріату Президента України відбувся черговий мітинг. Цього разу, озброївшись транспарантами, гучномовцями та касками, свої права вийшли захищати безквартирні військовослужбовці, чорнобильці, багатодітні сім’ї та інші так звані пільговики. За словами учасників акції, місяць тому, коли Кабінет Міністрів видав постанову про заходи із забезпечення житлом окремих категорій громадян, у них зародилася надія нарешті отримати омріяні квадратні метри. Але цього так і не сталося. Своїм указом під номером 565 Президент зупинив дію уже згадуваного розпорядження. І тим самим, стверджують мітингувальники, знову відтягнув вирішення їх квартирного питання.

 

Володимир, колишній військовослужбовець, учасник акції, уже майже 20 років стоїть у черзі на отримання власної квартири. Уже й діти встигли вирости, сподівається, що хоч онуки зможуть побавитися в дідівській хаті. «Постійно манять житлом, а врешті-решт не дають. Думав, хоч цього разу щось реально буде зроблено, але знов облизня спіймав».

Своєрідною панацеєю називає згадувану постанову Кабміну голова Київського міського товариства військовослужбовців «Витязь» Володимир Нємтінов:

— Понад 48 тисяч офіцерів зараз не мають власних квартир. Цього року нульове фінансування цієї проблеми. Змінити це могла прийнята Кабміном постанова, згідно з якою можна було закуповувати певні житлові об’єкти на аукціоні, а потім видавати їх тим, хто потребує. Але Президент її скасував. Хоча ми вважаємо, що це було б виходом із ситуації.

Тому й вимагають учасники акції від Віктора Ющенка, щоб той скасував свій указ і дав «зелене світло» для виконання постанови Кабінету Міністрів. Якщо ж цього зроблено не буде, безквартирні страйкарі обіцяють продовжувати свою боротьбу всіма передбаченими законодавством способами.

Нагадаємо, 17 червня цього року Кабінет Міністрів видав постанову №684, якою доручає Державній іпотечній установі здійснювати фінансування у 2009 році завершення будівництва житлових об’єктів із ступенем готовності більш як 70 відсотків шляхом їх придбання. Або ж викупати уже готові житла. А на думку Президента, цей документ не відповідає Конституції і суперечить Закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва». Адже в останньому чітко зазначено: підтримка будівництва житла до 1 січня 2012 року здійснюється шляхом пільгового кредитування забудовників під заставу цінних паперів, майнових прав та інших активів.

З проханням розглянути питання щодо конституційності горе-постанови глава держави звернувся до Конституційного Суду.