Київський ринок первинної нерухомості продовжує перебувати в глибокій кризі. Як пише газета «Дело», забудовникам навіть за допомогою знижок і розстрочок платежів не вдалося залучити покупців.
Експерти твердять, що поліпшення ситуації найближчим часом не передбачається. Незважаючи на значне зниження вартості квартир на первинному ринку (за рік квартири в Києві подешевшали в доларовому еквіваленті на 35%), попит упав до рекордного рівня.
За даними департаменту маркетингу компанії SV Development, якщо торік забудовники реалізовували близько 800 квартир на місяць, то тепер  продають лише кілька десятків. До того ж нині покупці навіть не розглядають пропозиції, якщо об’єкт готовий менш ніж на 90%.
Але навіть у сегменті закінчених будинків або зданих в експлуатацію об’єктів пропозиція істотна перевищує попит: на продаж виставлено 3,5—4 тисячі квартир, тоді як попит не більше 1 тис. на рік.
На думку фахівців, істотне перевищення пропозиції на ринку первинної нерухомості та відсутність попиту спричинять жорсткість конкуренції серед забудовників і витіснення компаній, що не мають коштів на будівництво.
Зменшення кількості компаній, котрі працюють на ринку первинної нерухомості, помітно вже нині: якщо торік на київському ринку їх було понад 90, то тепер — не більш ніж 70. За даними «Дела», через відсутність коштів на будівництво за останні два місяці з продажу було знято 34 будинки.

Щодо вартості квартир, то до кінця літа нові апартаменти в зданих в експлуатацію будинках, за прогнозами аналітиків, можуть подешевшати ще на 5—10%.