Ще недавно Київ був зеленою столицею України. А під час розвитку і будівництва нових міських «спалень» освоювалися території навколо старих мікрорайонів. Робили це з огляду на наявність шкіл, дитсадків, магазинів, поліклінік, транспортних маршрутів, навантаження на комунікації і т. д.
А також у великій кількості висаджували дерева та кущі, утворюючи сквери й майданчики для відпочинку. Адже зелені насадження — не тільки візитна картка будь-якого міста, вони — «легені», що рятують його від загазованості, захищаючи житлові будинки від техногенного впливу транспорту.
Нині забудовується історична частина міста, де над золотими куполами церков піднімаються сучасні висотки, змінюючи «обличчя» столиці, а скоріше — спотворюючи його. А головне — знищуються дерева, парки, сквери, газони. У мікрорайонах серед будинків демонтуються дитячі й спортивні майданчики: на цих невеликих п’ятачках теж з’являються висотки. У лісах виростають цілі котеджні містечка, а прохід до водойм перепиняють паркани вілл. Будівельників і чиновників, які узгоджують ці проекти, цікавлять тільки гроші — надприбутки...
Так, столиця має розвиватися, однак це потрібно робити, зберігаючи здоровий глузд. Приміром, у 2007 році Київрада віддала під забудову 100 гектарів лісопаркової зони Дніпровського району. На знищення прирекли Дніпровську і Русанівську набережну, Русанівську косу, урочище Горбачиха і зелену захисну смугу вздовж лінії метро — від станції «Гідропарк» до станції «Чернігівська». Депутати Дніпровської райради звернулися до київського міського голови Леоніда Черновецкого з вимогою — заборонити будівництво об’єктів у паркових зонах. Але відповіді досі не отримано, як і не прийнято яке-небудь рішення за цим зверненням. Тим часом узгодження будівельної документації тривають, що означає: в найближчому майбутньому місто втратить 100 гектарів паркових зон, а замість них одержить магазини, бізнес-центри, розважальні заклади...
Ще одна проблема столиці: через недосконале законодавство існує таке «непорозуміння», як малі архітектурні форми (МАФи), простіше кажучи, — горезвісні кіоски, а якщо ще точніше, то будки. Їх установлюють у таких кількостях без дозвільної документації на прибудинкових територіях, газонах, клумбах, що людям не те що прогулятися з дітьми на колишніх алейках — пройти між ними, буває, нелегко. Не кажучи про території біля входів і виходів метро, де, у разі НП, чи якщо комусь стане погано, жодна рятувальна машина не зможе туди під’їхати. Така ситуація склалася тому, що міська влада не встигає боротися з незаконно встановленими МАФами, а районна не має повноважень їх демонтувати. Втім, суворого покарання за незаконне встановлення таких павільйонів немає.
 Ці алеї на Русанівській набережній влада  незабаром має намір забудувати висотками.
Андрій ЯЩЕНКО, начальник відділу екології, охорони навколишнього середовища і ресурсозбережения Дніпровської РДА в Києві.