Україна готова передати координуючу роль щодо розслідування трагедії з Боїнгом західним партнерам. «Нідерланди можуть очолити цей процес у чіткій координації з українськими структурами і всією міжнародною спільнотою», — заявив під час учорашнього брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі прем’єр Арсеній Яценюк. Він також зазначив, що судмедекспертизу тіл пасажирів можна провести в Амстердамі, де розташована одна з найсучасніших лабораторій.

Глава уряду також повідомив, що за даними Державної служби з надзвичайних ситуацій, уже знайдено тіла 272 загиблих, 251 із яких перебуває у рефрижераторних вагонах на станції Торез. «Ми відправили два ешелони по чотири вагони, щоб мати можливість вивезти тіла загиблих. Керовані Росією терористи не дають змоги вивезти всі тіла зі станції Торез для того, щоб доставити їх у визначене місце», — сказав А. Яценюк.

За словами прем’єра, Служба безпеки України порушила кримінальну справу і створила слідчо-оперативну групу з розслідування падіння літака «Малайзійських авіаліній», до якої залучені всі правоохоронні підрозділи країни. Крім того, до України прибувають західні експерти, які також долучаються до розслідування цієї жахливої трагедії.

А. Яценюк наголосив, що позиція українського уряду залишається незмінною: «Всеохоплююче, прозоре і повноцінне міжнародне розслідування».

Прем’єр-міністр укотре зазначив, що російським урядом «не було зроблено нічого, щоб дати можливість правоохоронним органам, Держслужбі з надзвичайних ситуацій та міжнародному співтовариству мати безперешкодний доступ» до місця катастрофи. «Завдяки всім використаним можливостям, у тому числі й неофіційним перемовинам, нам вдалося зібрати тіла і частину доказів щодо цієї жахливої трагедії», — зауважив він.

Говорячи про саму подію, А. Яценюк заявив: на цьому етапі немає сумнівів, що літак був збитий ракетою, найімовірніше, із системи «Бук-М1». «Так само абсолютно зрозуміло, що керувати і оперувати такою системою не можуть п’яні проросійські терористи. Це робили фахові люди, які отримували з боку Росії фінансування, зброю, тренування і навчання», — переконаний прем’єр.

«Ця жахлива міжнародна трагедія, цей міжнародний злочин проти людяності повинен бути розслідуваний міжнародною комісією. Ми готові до того, щоб керівництво й координацію розслідування взяли на себе Нідерланди як країна, яка найбільш постраждала, із залученням усього міжнародного співтовариства», — наголосив глава українського уряду.