Футбол. Донецьк, Маріуполь (Україна). Чемпіонат Європи серед юнаків (U-19). Третій тур. 27 липня. Група А. Словенія — Англія. 1:7.
Швейцарія — Україна. 0:1. Донецьк. РСК «Олімпійський». Арбітр — Іштван Вод (Угорщина). Гол: Рибалка, 85. Вилучено Каверіна, 45 (два попередження).
Швейцарія: Клаус, Кох, Фельтшер, Абраші, Баша, Мустафі, Вютріг (Шенбехлер, 80), Дапрела, Аффольтер, Лаломбонго, Мегмеді (Паше, 61). Тренер — Клод Ріф.
Україна: Левченко, Кушніров (Карноза, 74), Парцванія, Кривцов, Єременко (Шевчук, 46), Гармаш (Шахов, 84), Чайковський, Петров, Рибалка, Каверін, Коркішко. Тренер — Юрій Калитвинцев.
Група В. Іспанія — Франція. 0:1. Сербія — Туреччина. 1:0. Сербія — 7, Франція — 5, Іспанія — 3, Туреччина — 1.
Перед останньою грою групового раунду ситуація для нашої збірної була чітка і ясна. Щоб вийти до півфіналу, треба було обігрувати швейцарців. Жодний інший варіант нас не влаштовував. Зрозуміло, що трибуни безперервно і дуже активно підтримували своїх. А ті дуже старалися. Та гра у них, як то кажуть, не клеїлася. Не вистачало останнього зусилля, щоб забити. Швейцарці і їхній воротар в обороні діяли безпомилково. А тут іще й Каверіна вилучили на останній хвилині першого тайму. Відтак завдання виграти стало ще складнішим.
Спливав час, а з ним згасала надія на перемогу. Однак за п’ять хвилин до завершення основного часу доля нарешті посміхнулася нашим хлопцям. Отримавши передачу від Шевчука, не вагаючись, пробив Рибалка. Але воротар Клаус ногами відбив м’яча. На щастя, півоборонець київського «Динамо» не розгубився і з другої спроби влучив. Отже, збірна України в меншості вирвала таку вимучену і бажану перемогу, котра вивела її до плей-оф. Швейцарці змушені повертатися додому.
А вже завтра відбудуться матчі 1/2 фіналу. У Донецьку на РСК «Олімпійський» гратимуть Англія — Франція, а в Маріуполі на стадіоні ФК «Іллічівець» — Сербія —Україна.
Лише проміжний етап
Футбол. Наставник юніорської збірної України Юрій Калитвинцев cтверджує, що його команді завадила погана реалізація у матчі зі Швейцарією, який українці виграли з рахунком 1:0.
— Cтосовно самої гри скажу: ніщо так не розслабляє команду, як невикористані голеві моменти. Якби ми використали принаймні половину наших шансів — імовірно, гра проходила б у зовсім іншому руслі. Але найголовніше, що ми зробили ще один крок до нашої мети. А вихід до півфіналу — це лише проміжний етап. А далі подивимося, що буде...
Тренер швейцарців, котрі повертаються додому, Клод Ріф вважає, що участь у Євро-2009 була корисним досвідом для гравців його команди. Вона стане для молодих футболістів стимулом до майбутніх перемог.
Ліна КУЩ.
Донецьк.