Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у відкритті нової експозиції оригінальних письмових і речових матеріалів з історії будинку Верховної Ради «Торжество мистецького задуму» в меморіальному музеї академіка Володимира Заболотного у Переяславі-Хмельницькому на Київщині.
Володимир Заболотний — одна з найяскравіших постатей вітчизняної архітектури ХХ сторіччя, його творчість стала яскравим прикладом розвитку видатної особистості в умовах тоталітарного режиму. У 1936 році В. Заболотний переміг у закритому конкурсі проектів сесійного залу Верховної Ради, в 1939 році було завершено будівництво цієї споруди. 1949 року будинок Верховної Ради було відновлено після руйнувань Другої світової війни. В музеї В. Заболотного у Переяславі-Хмельницькому, який розташовано в будинку його батька, зберігається понад півтори тисячі експонатів. Гордістю колекції є понад 30 авторських креслень і проектів будинку Верховної Ради, які показують, що архітектор під час будівництва цієї споруди розробляв навіть невеликі деталі, в тому числі й меблі. До речі, нинішній парламент, як на свій час, був новаторською спорудою: архітектор відмовився від панівного на той час конструктивізму і монументалізму, використавши елементи класичного та палацового стилів, розпис, ліплення.
Микола Томенко ознайомився з експозицією музею, а під час зустрічі в ньому з представниками місцевого самоврядування та керівниками шкіл Переяслава-Хмельницького висловився про вдосконалення роботи парламенту.
Відповідаючи на запитання щодо продуктивності роботи народних депутатів, заступник глави парламенту повідомив, що планує внести на розгляд ВР законопроект про нарахування зарплати народним депутатам залежно від їхньої роботи, реєстрації на пленарних засіданнях, присутності на засіданнях комітету. М. Томенко наголосив на потребі підвищення професійного рівня підготовки законопроектів на рівні парламентських комітетів і апарату. На його переконання, центр законотворчості має переміститися з рівня депутатських фракцій на рівень парламентських комітетів. Заступник Голови Верховної Ради також запропонував, щоб під час екскурсій у Верховній Раді школярів заводили до сесійної зали, щоб вони могли посидіти на місцях депутатів, а також проглянути відеоматеріали з новітньої історії України, історії парламентаризму та будинку Верховної Ради.
Микола Томенко під час робочої поїздки до Переяслава-Хмельницького також відвідав меморіальний музей Григорія Сковороди та передав для всіх шкіл міста аудіодиски з творами українських класиків — Тичини, Рильського, Бажана, Гончара, Стуса — у виконанні самих письменників та власну книгу до 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя «Український романтик Микола Гоголь».
«За умови певної організаційної, фінансової та інформаційної підтримки комплекс Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав», що включає у себе не лише музей під відкритим небом, а й унікальні історичні будівлі та музеї, пов’язані з життям і творчістю Г. Сковороди, Т. Шевченка, Б. Хмельницького, В. Заболотного та інших, міг би стати одним із найпопулярніших маршрутів, екскурсій вихідного дня», — сказав Микола Томенко. За його словами, самому Переяславу вочевидь важко реалізувати таку ідею, тому стратегію мусило б узяти на себе Міністерство культури та туризму.
Заступник глави парламенту зауважив, що сьогодні, на жаль, не фінансується навіть охорона національного заповідника, і він мусить власноруч зароблені кошти витрачати на охорону. М. Томенко наголосив, що підтримка таких національних заповідників має бути серед пріоритетів Мінкультури. Адже такі «маршрути вихідного дня» дають можливість при мінімальних затратах привернути увагу до національних пам’яток, дати змогу музеям самим заробляти кошти і стати самодостатніми.
Характеризуючи політичну ситуацію в державі, М. Томенко прогнозував, що до осені в Україні буде відносна політична та економічна стабільність. Він зауважив, що через об’єктивні обставини реальна президентська виборча кампанія розпочнеться у вересні. Крім того, діяльність уряду та ухвалення парламентом закону, що регулює роботу банків, є вагомим сигналом для певного заспокоєння фінансової сфери та отримання наступного траншу МВФ.
Говорячи про поведінку в цей період відомих політиків, які балотуватимуться в президенти, М. Томенко згадав відомий ізраїльський вислів: «Єрусалим молиться, Тель-Авів відпочиває, а Хайфа працює». «В нашому випадку, якщо перефразувати цей вислів стосовно України, одна частина політиків молиться, ще більша категорія відпочиває, а Тимошенко працює», — сказав заступник Голови Верховної Ради.
Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко і завідуюча меморіальним музеєм академіка В. Г. Заболотного Людмила Набок.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.