Якщо Конституційний Суд визнає неконституційними положення закону про внесення змін до законодавчих актів стосовно виборів глави держави, президентські вибори можуть не відбутися. Про це заявив на вчорашній прес-конференції народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Валерій Писаренко. «Такий розвиток подій буде вигідний Віктору Ющенко, оскільки це фактично єдина можливість для нього залишитись Президентом», — вважає він.
За його словами, Конституційний Суд останнім часом ухвалив чимало «цікавих» рішень, які мали більше політичний, аніж правовий характер. «Тому можна чекати, що КСУ може виконати будь-яку волю щодо реалізації цього закону. А виборча кампанія почнеться згідно з його новою редакцією», — зазначив народний обранець.
Закон, який народні депутати ухвалили 24 липня, не ідеальний, погодився Валерій Писаренко, оскільки приймався практично напередодні виборів, і часу для внесення серйозних змін не було. «Основною метою було те, щоб громадяни зробили свій вибір на виборчих дільницях, і саме ЦВК дала результат після другого туру голосування. Бо не потрібно повторювати досвід, коли Президент затверджувався на посаду за рішенням суду», — зауважив Валерій Писаренко та додав: «Незважаючи на всі негаразди, Верховна Рада дуже добре попрацювала. Сподіватимемося, що в практичній реалізації цього закону не буде істотних проблем, які були в 2004 році».
Щоправда, скликати позачергову сесію для подолання президентського вето, переконаний народний обранець, немає необхідності. Для цього буде час на черговій сесії парламенту.
У свою чергу, заступник секретаря РНБО Дмитро Видрін вважає, що до ветування Віктором Ющенком закону про вибори Президента справа не дійде, оскільки цей закон «незаконний». Швидше за все, вето накладе КСУ, визнавши його неконституційним, та зробить зауваження Верховній Раді, яка має захищати закони, а не порушувати їх.
На знімку (зліва направо): голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, заступник секретаря РНБОУ, політолог Дмитро Видрін, народний депутат України Валерій Писаренко та директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.