Учора Юлія Тимошенко розмовляла з селянами по телефону. Під час урядової гарячої лінії вона відповідала на запитання аграріїв.
«Хочу почути претензії безпосередньо від товаровиробників, — наголосила Юлія Тимошенко. — Проблема, як завжди, — це перевищення пропозиції зерна на ринку, попит значно менший від пропозиції. І, як наслідок, в цей час починають працювати комерційні зернотрейдери, які хочуть за безцінь у селян купити зерно. Безумовно, завдання уряду — зробити так, щоб не допустити необґрунтованого зниження цін. Усі області збирають... Ми як уряд організували безперебійну роботу Аграрного фонду, щоб мати в такий важкий період сільськогосподарських процесів можливість виходити на ринок з інтервенційними закупівлями зерна. І таким чином не давати спекулянтам руйнувати ціну. 
Сьогодні багато селянських господарств, фермерів і навіть великотоварні виробники перебувають у важкій ситуації. Тому що неможливо під час світової фінансової кризи перекредитуватися... Це не компетенція уряду... Уряд не може впливати на те, щоб банки видавали кредити сільгоспвиробникам чи знижували ставки. Але ми підготувалися до кризи і створили потужний Аграрний фонд, і зараз готові приступити до закупівлі зерна за заставними цінами», — зазначила Прем’єр-міністр.
За словами Юлії Тимошенко, уряд своєю постановою встановив мінімальні закупівельні ціни на зерно, які сьогодні приблизно на 30—40% вищі від спекулятивних, тих, що дають зернотрейдери. «І ми пропонуємо селянам, щоб вони не продавали сьогодні зерно, а частину зібраного віддали до Аграрного фонду за так званими заставними цінами. Вони залишають за собою право забрати пізніше це зерно і реалізувати за більш вигідними цінами. Ми очікуємо, що через півтора-два місяці ціна на зерно буде в півтора разу більшою», — додала прем’єр.
Щоб Агрофонд став доступним для пересічних аграріїв, уряд планує спростити процедуру купівлі зерна у сільгоспвиробників. Тож Юлія Тимошенко доручила міністерствам економіки та аграрної політики підготувати відповідний проект постанови, який має бути винесено на розгляд сьогоднішнього засідання Кабміну. «Нині існують десятки довідок та підписів, необхідних для продажу зерна в Аграрний фонд. Спростіть їх до мінімуму!», — закликала Юлія Тимошенко.
Передусім, наголосила прем’єр, потрібно істотно скоротити кількість документів, необхідних для того, щоб селяни змогли продавати зерно Аграрному фонду. Вона зазначила, що слід залишити три документи (при цьому сім довідок буде відмінено), які мають бути подані до Аграрного фонду: заявка на продаж зерна, довідка хлібінспекції про його якість і довідка з елеватора або складу, що підтверджує його кількість.
А щоб проконтролювати ефективність роботи, Кабмін відкрив «гарячу лінію» для сільгоспвиробників, які бажають здати зерно до Аграрного фонду. За словами Ю. Тимошенко, телефонувати можна щодня з 8 до 21 години за номером 8-800-507-30-90. Агрофонду для закупівлі і оформлення усіх документів даватиметься п’ять днів. Якщо заявки сільгоспвиробників не виконуватимуться вчасно, «у Аграрного фонду будуть великі проблеми», пообіцяла прем’єр.
На «гарячій лінії» побувала
 
Фото Вадима ГРИГА (Укрінформ).