ПОГОДЖУВАЛЬНА РАДА
На початку погоджувальної ради депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих пасажирів літака Боїнг-777. Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов висловив переконання, що російські найманці та військовослужбовці, які ведуть війну проти нашої країни, уже набули статусу терористів і разом зі своїми керівниками — кремлівськими «бенладенами» — нестимуть кримінальну відповідальність за свої криваві вчинки.
Глава парламенту поінформував, що підрозділи Збройних Сил України, Нацгвардії та міліції ведуть наступальні дії на Донбасі. Уже визволено місто Рубіжне, на черзі — Попасне, Лисичанськ, Сєверодонецьк та інші.
— Переконаний, що патріоти, які зі зброєю в руках захищають не лише Україну, а й увесь світ від терористів, звільнять Україну від кривавої загрози, — сказав Турчинов і подякував усім військовим, які захищають Україну. Глава парламенту також подякував депутатам, які гідно виконують свій конституційний обов’язок, побували в зоні АТО та допомагають українським військовим та вимушеним переселенцям.
Нинішній пленарний тиждень у парламенті буде важким, спрогнозував О. Турчинов. До порядку денного на 22—25 липня внесено 93 питання. Серед найважливіших — блок питань, пов’язаний із посиленням обороноздатності нашої країни, боротьби з сепаратизмом та тероризмом.
Парламенту також належить розглянути указ Президента, який має бути підписаний на підставі рішення РНБО про часткову мобілізацію. О. Турчинов нагадав, що після підписання такого указу упродовж двох днів парламент має схвалити цей указ, щоб він набув чинності.
Глава парламенту запропонував прийняти постанову Верховної Ради із зверненням до всіх цивілізованих країн із пропозицією об’єднати спільні зусилля у боротьбі з тероризмом.
У середу, 23 липня, у Верховній Раді пройдуть парламентські слухання «Обороноздатність України у ХХІ столітті: виклики, загрози та шляхи їх подолання».
Окрім того, депутати планують розглянути блок законів, внесений урядом, спрямований на подолання економічної кризи, а також проекти постанов щодо виборів до місцевих рад різних рівнів.
Кабінет Міністрів вніс до парламенту пакет законопроектів, спрямованих на коригування держбюджету та державних витрат. Зокрема, уряд, як повідомив міністр фінансів Олександр Шлапак, пропонує на 90 відсотків скоротити двомісячні видатки на підтримку органів державної влади. Також пропонується скоротити видатки на контролюючі органи і до кінця року не проводити перевірки малого бізнесу. Також Кабмін пропонує ліквідувати фонди регіонального розвитку, спрямувавши ці кошти на інші державні потреби.
В урядовому пакеті антикризових законопроектів, зокрема, проекти законів щодо реформування системи управління єдиної газотранспортної системи та особливого періоду в ПЕК, зміни до бюджетного та податкового кодексів. Водночас міністр фінансів закликав керівництво парламенту не допускати розгляд законопроектів, які потребують додаткового фінансування.
Окрім того, уряд вніс до парламенту проект змін до держбюджету, пов’язаних із необхідністю збільшення видатків на продовження АТО та оборонні потреби загалом, на відбудову Донбасу та фінансування потреб вимушених переселенців. Загалом держбюджет, за оцінками уряду, потребує додаткових 31 мільярд гривень.
Щоб отримати ці кошти, уряд пропонує скоротити видатки держбюджету — зокрема, на 10 мільярдів гривень зменшити фінансування органів управління. На 90 відсотків буде скорочено двомісячні видатки на утримання органів державної влади — як центральної, так і територіальної, на 70 відсотків — фінансування дозвільних органів, а держслужбовці частково будуть відправлені у відпустки за власний кошт. На 1 мільярд буде зменшено фінансування вугільної галузі, на більш як 2 млрд. грн. буде скорочено видатки на різні державні програми. Водночас Кабмін пропонує збільшити на 9,1 млрд. грн. збори на видобуток нафти та газу. Пакет урядових законопроектів представить у парламенті Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
Мін’юст, за словами міністра юстиції Павла Петренка, запропонував запровадити мораторій до кінця року на будь-які перевірки бізнесу. 
Із низкою пропозицій на погоджувальній раді виступили лідери фракцій. Лідер фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв виділив два ключові питання, на яких цього тижня має зосередитися парламент на пленарних засіданнях — це пакет законів щодо захисту військовослужбовців та членів їх родин, посилення АТО і запровадження воєнного стану.
— Треба визначитися з ключовим питанням, яке стосується не лише військових, а й усіх громадян, які мешкають на території Луганської та Донецької областей, — введення воєнного стану, — сказав Соболєв. — Треба дати доручення уряду і всім ключовим міністерствам упродовж 2-3 діб надати пропозиції щодо введення воєнного стану.
Фракція «Батьківщина» запропонувала ухвалити постанову парламенту про звернення до Президента про введення воєнного стану, під проектом якої вже зібрано необхідну кількість підписів депутатів.
Окрім того, за словами С. Соболєва, нинішній пленарний тиждень має стати «тижнем євроінтеграції» — парламенту належить привести законодавчі акти до європейських стандартів щодо боротьби з корупцією, прийняти ключові закони, які вимагає ЄС, — щодо реформування прокуратури, про підсудність справ тощо.
Заступник голови фракції «Свобода» Олексій Кайда наголосив на потребі провести міжнародне розслідування щодо катастрофи малайзійського літака Боїнг-777, порушити кримінальну справу проти виконавців теракту і притягнути до міжнародної кримінальної відповідальності Президента Росії Путіна.
Окрім того, фракція «Свобода» внесла до парламенту проекти постанов про мораторій на постачання до Російської Федерації товарів військового призначення та подвійного використання, про звернення до Кабміну щодо денонсації угоди про безвізові поїздки громадян Росії до України, про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких російських ЗМІ при органах влади, проект звернення Верховної Ради до Нацбанку щодо зупинення на території України діяльності філій та представництв російських банків до завершення АТО, про запровадження санкцій до авіаційних компаній РФ за порушення правил авіаційних польотів тощо.
— Наш план дій — запроваджуємо воєнний стан, звільняємо упродовж двох-трьох місяців Донбас від терористів, вносимо зміни до виборчого законодавства і у жовтні проводимо дострокові парламентські вибори, — сказав О. Кайда.
Голова фракції «УДАР» Віталій Ковальчук заявив, що Верховна Рада повинна висловити своє ставлення до загрози спонсорованого Росією тероризму і закликати народи світу разом з Україною протистояти йому.
— Відповідальність повинні понести усі, хто виступав спонсором і натхненником тероризму, хто хотів використати терористичну загрозу у брудних політичних іграх, — сказав Ковальчук. — І необхідний крок до такої відповідальності — розпуск парламенту. Він відзначив, що «УДАР» наполягає на розгляді та ухваленні постанови про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України сьомого скликання.
В. Ковальчук також наголосив на необхідності внести до порядку денного, розглянути і ухвалити рішення по всіх законопроектах, які стосуються виборів.
Під час години запитань до уряду «УДАР» запропонував, щоб Кабмін представив парламентаріям пріоритети, які він бачить у бюджетній політиці на наступний рік. Фракція також запропонувала під час формування порядку денного запровадити тематичні засідання.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов під час свого виступу на погоджувальній раді продемонстрував осколки, які впали у двір його приватного будинку на Луганщині.
Після чого позафракційний депутат Олег Ляшко заявив, що у двір приватного будинку Єфремова осколки не падають, по ньому не стріляють, бо його охороняють терористи.
— А шкода, треба було довбонути, — сказав О. Ляшко. — У вашому дворі все тихо і затишно, на відміну від людей на Луганщині, на яких нападає терористична зараза.
У відповідь О. Єфремов запропонував Ляшку наступні два тижні пожити в його домі й подивитися, куди падають осколки.
Фракція Партії регіонів, за словами О. Єфремова, підтримуватиме під час голосування у парламенті звернення до світових лідерів про двостороннє припинення вогню та запобігання гуманітарній катастрофі. Фракція також запропонувала утворити у парламенті ТСК щодо розслідування обставин катастрофи Боїнга над Донбасом, щоб професійно встановити, що відбулося. А люстрацію регіонали бачать по-своєму: Єфремов запропонував заборонити знову балотуватися до парламенту всім депутатам, які обиралися до парламенту з 1991-го по 2014 рік.
Під час виступу на погоджувальній раді лідер фракції КПУ Петро Симоненко заявив, що в Україні «йде громадянська війна». На це емоційно відреагували депутати. Олексій Кайда («Свобода») заявив, що триває не громадянська війна, а війна Росії проти України. Позафракційний Олег Ляшко сказав: «Це ви з Путіним хотіли, щоб в Україні була громадянська війна, але цей сценарій не вдався».
Щодо подальшої долі фракції КПУ в парламенті, то О. Турчинов нагадав: для розпуску фракції потрібні зміни до закону про Регламент, які уже подано до парламенту. Якщо парламент проголосує за відповідні зміни, то це питання буде закрито.
Представник депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Ігор Єремеєв під час погоджувальної ради заявив, що військовослужбовці, які захищають Україну в зоні АТО, отримують зарплати в 1200 гривень.
— У бійців також дуже багато запитань щодо того, яка у них зарплата, — сказав І. Єремеєв. — Бійці отримують 1200 гривень. Є інформація, що має бути 2300, але стільки ніхто ще не отримує.
Депутат закликав парламент прийняти рішення щодо збільшення зарплат військовим. І. Єремеєв також звернув увагу на те, що у військових, котрі перебувають у зоні АТО, як тільки вони отримують зарплати, банки одразу списують відсотки за кредитами. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов доручив підготувати звернення до НБУ щодо звільнення учасників АТО від сплати відсотків за банківськими кредитами.
Представник депутатської групи «За мир і стабільність» Віталій Грушевський запропонував заслухати на засіданні парламенту інформацію від Кабінету Міністрів і профільних міністерств, яку кількість людей було мобілізовано для участі в АТО і скільки людей загинуло, було поранено та скільки перебувають у полоні. 
Голова депутатської групи «Економічний розвиток» Анатолій Кінах заявив, що трагедія Боїнга продемонструвала, що події на Сході України вийшли за межі Донбасу і за межі України.
«Це загроза розповсюдження ядерної зброї у всьому світі», — заявив Кінах.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Дослівно
Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ: «Є лише один механізм нормалізації та відновлення життя у Донецькій та Луганській областях — це викучковувати з цих місць російських терористів. Замість того щоб демонструвати осколки, треба брати до рук зброю і захищати свою країну».
 
Олег Ляшко, Анатолій Кінах, Петро Симоненко, Олександр Єфремов.