Верховна Рада України 23 червня прийняла закон №2709 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».
Основне, що передбачено новою редакцією Бюджетного кодексу, — місцеві органи самоврядування залишатимуть у своїх бюджетах 100% податку на землю, транспортного збору та збору за забруднення навколишнього середовища, 15% податку на доходи фізичних осіб, 10% податку на прибуток та 50% перевиконання усіх податків.
Це справді революційні підходи щодо перерозподілу бюджетних коштів, можливості підняття загального рівня життя в селах та містах, реальна дійова підтримка органів місцевого самоврядування.
Наша політична сила і, гадаю, ті, хто голосував за зміни, сподівалися, що підписання Бюджетного кодексу не буде блокуватися.
Але... Президент сказав «ні!», наклав вето.
Пояснює, що 12 тис. місцевих бюджетів не зможуть бути підготовлені статистично і це, на його думку, призведе до низки прорахунків.
А Міністерство фінансів, до компетенції якого належить регулювання бюджетних відносин, запевняє про готовність до якісного виконання нового порядку.
Президент у новій редакції Бюджетного кодексу вбачає створення ризиків для розростання міжрегіональних напружень і напружень на лінії село-місто.
Хтозна, які ризики маються на увазі, але, читаючи таке, хочеться запропонувати пану Президенту сісти в звичайну машину та проїхатися в будь-якому напрямку по декількох селах.
Ви побачите розвалені магазини, дитячі садочки, школи, контори, будинки культури, клуби, інші будівлі. Дороги не просто погані, вони здебільшого в ямищах. Село занепадає. Люди в селах від безнадійності деградують, чоловіки багато п’ють.
Ось де ризики! Адже там проживає тридцять п’ять відсотків усього населення України!
Президент називає закон передвиборчим трюком.
А представники ради сільських і селищних голів, звертаючись до Президента з проханням підписати зміни, кажуть, що Бюджетний кодекс — це перший документ впродовж 18 років незалежності України, який наповнює місцеве самоврядування реальним змістом і що він є тестом для всього українського політикуму на його державність, на українськість, на патріотизм.
У зверненні говориться, що кожен голос проти Бюджетного кодексу — це голос проти українського села, проти самої суті України.
То який це «трюк»?!
Це не трюк! Це один з моментів комплексного розвитку всієї країни.
У період світової кризи, яка болісно зачепила й Україну, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, політична сила її Блоку, закликала й продовжує запрошувати всіх об’єднатися заради України та людей з тим, щоб якомога легше пережити кризу, максимально використати потенціал кожного для того, щоб країна не тільки пережила важкі часи, а ставала сильнішою та зробила потужну платформу для подальшого розвитку.
Не підтримали такого заклику ні Президент, ні опозиція. Життя показує, що вони вибрали для себе позицію критики, а часто прямої шкоди. Адже це зовсім не важко, та ще в такі непрості часи...
Жодною політичною силою так і не було запропоновано реальних чітких дій, спрямованих на подолання кризи. Тоді як охочих критикувати багато.
А уряд спрямував усі свої дії на захист економіки країни, усіх її галузей, опираючись на колективи, організації, адміністрації і просто однодумців.
У рамках Антикризової програми уряду здійснюється всебічна підтримка і регулювання життя країни з усіх напрямів.
Для гірничо-металургійного та хімічного комплексів прийнято рішення про встановлення мораторію на підвищення цін на енергоносії, зниження тарифів на залізничні перевезення, своєчасного відшкодування ПДВ та ін. Ведеться активний пошук ринків збуту.
Урядом провадиться дійова енергозберігаюча політика шляхом залучення інвестицій для реалізації проектів із впровадження енергоефективних технічних рішень та використання альтернативних і відновлювальних джерел енергії, залучення іноземних інвесторів до виконання спільних потужних інвестиційних енергозберігаючих проектів. Створюються податкові пільги для підприємств, які впроваджують енергозберігаючі технології, вживаються заходи щодо скорочення споживання природного газу. Ці заходи спрямовані на забезпечення енергетичної незалежності держави.
Піднімається авіаційна галузь, спрямовано кошти стабілізаційного фонду на поповнення статутного фонду Харківського та Київського авіазаводів. У результаті вжитих заходів уперше за останні роки Харківським авіаційним заводом був випущений літак і ще дев’ять літаків сьогодні перебувають на стадії готовності понад 90%. Зроблено серйозні заділи на випуск найближчим часом цілої серії продукції літакобудування. Укладаються контракти на виготовлення літаків з іншими країнами.
Здійснюється реформування ракетно-космічної галузі, збільшено її бюджет, відновлено пільги для підприємств.
Виділяються кошти на машинобудування та суднобудування.
Вугільна галузь підтримується шляхом здешевлення кредитів для неї, фінансування інвестиційних проектів з будівництва та технічного переоснащення вугле- і торфодобувних підприємств.
З метою стабілізації роботи легкої промисловості урядом прийнято рішення про заборону ввезення на митну територію України як давальницької сировини одягу та інших виробів, що використовувалися. Розроблено Меморандум про партнерство та співробітництво між Мінекономіки, Мінпромполітики, Конфедерацією роботодавців України та Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців легкої промисловості України.
У сфері житлово-комунального господарства урядом проводиться модернізація комунальної теплоенергетики. Вживаються заходи щодо модернізації та реконструкції котелень та котлів, переобладнання їх на використання альтернативних джерел енергії.
Виділяються кошти на будівництво, зокрема будівництво житла, об’єктів соціально-економічної інфраструктури та соціально-культурного характеру. Приймаються рішення щодо забезпечення громадян доступним житлом.
Запропоновано збільшити удвічі — з 50 млн. грн. до 100 млн. грн. обсяг коштів, передбачених на виплату часткової компенсації процентної ставки кредитів банків молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) та придбання житла.
Досить сильною є фінансова підтримка підприємств АПК.
Проводяться заходи щодо здешевлення кредитів, підтримки фермерського господарства, відтворення інвестиційних проектів з будівництва та реконструкції ферм, надаються дотації на купівлю техніки вітчизняного виробництва.
Збережено фіксований сільськогосподарський податок, обмежено розміри плати за цілу низку послуг держави.
Постійно наповнюється бюджетними грошима Аграрний фонд з метою забезпечення ефективного регулювання цінової політики в аграрному секторі задля підтримки виробників сільгосппродукції.
Плідною є діяльність уряду, спрямована на вирішення проблем, що виникли в банківському секторі. Відбувається фінансова підтримка проблемних банків шляхом їх рекапіталізації та забезпечує присутність держави у статутному капіталі, що дозволяє захистити інтереси сотень тисяч українських вкладників, повертає довіру населення до банківського сектору, відновити працездатність фінансових установ.
Успішно вирішуються проблеми соціального захисту населення. Приймаються системні рішення, спрямовані на скорочення заборгованості у виплаті заробітної плати та збереження робочих місць. Забезпечуються своєчасні виплати пенсій та всіх видів соціальних допомог, підвищених урядом у 2008 році.
Активною є діяльність уряду, спрямована на залучення інвестицій в економіку та реалізацію інноваційно-інвестиційної моделі розвитку країни.
Залучення інвестиційних ресурсів супроводжується запозиченням передових світових технологій.
КМУ результативно співпрацює з Міжнародним валютним фондом, що є безумовним свідченням наявності та дієвості програми антикризових дій уряду.
Проводяться заходи із спрощення регулятивної політики в організації та веденні бізнесу, системі оподаткування, сфері контролю та інше.
Це дуже коротко про те, що робить уряд для забезпечення стабільності в державі в умовах кризи та напрацювань на стратегію розвитку.
Жодна галузь, жодна сфера суспільного життя не залишена без уваги.
Результатом правильних, фахових дій уряду є те, що обсяги виробництва, які різко впали на початку кризи, почали зростати порівняно з попередніми місяцями нинішнього року.
Світова фінансово-економічна спільнота підтверджує, що Україна гідно протистоїть кризі.
Зміни до Бюджетного кодексу є окремою гілкою в системі глобального реформування соціально-економічного життя в Україні.
Відступитися від можливості підтримати село, переносити бюджетну підтримку сільської місцевості знову на невизначений термін буде не просто неправильно, це буде злочином перед сільськими трударями, перед країною загалом, перед собою.
Бюджет 2010-го буде формуватися відповідно до нового змісту Бюджетного кодексу — так заявила Юлія Тимошенко, і її підтримуватимуть усі, хто має совість, честь, віру.
Антоніна БОЛЮРА,народний депутат України,член фракції «Блок Юлії Тимошенко».