Скорочення термінів президентської виборчої кампанії зі 120 до 90 днів не є критичним для роботи Центральної виборчої комісії. Однак це скоротить термін проведення низки виборчих процедур. Про це після вчорашнього засідання комісії заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.
А ухвалений Верховною Радою закон про внесення змін до законодавчих актів про вибори Президента, на переконання Андрія Магери, обмежує права офіційних спостерігачів на виборах глави держави. Низка положень цього закону може викликати застереження у міжнародних організацій, зокрема ОБСЄ та Венеціанської комісії, а також у Конституційного Суду у разі, якщо до нього надійде подання з приводу цього закону.
Андрій Магера вважає, що одна з норм (згідно з якою членами виборчих комісій можуть бути лише особи, зареєстровані в межах того чи іншого виборчого округу) обмежує конституційні права громадян.
Окрім того, він виступив проти запровадження процедури включення громадян у виборчі списки в день виборів. «Якщо ця норма вступить в дію, то ЦВК не зможе дати відповіді про кількість громадян, які візьмуть участь у чергових виборах глави держави», — пояснив Андрій Магера.
Заступник голови ЦВК повідомив, що до комісії ще не надходив остаточний варіант про внесення змін до законодавчих актів про вибори Президента.
А на вчорашньому засіданні у зв’язку з надходженням до ЦВК звернень від ряду районних державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування (Вінницької, Волинської, Львівської, Рівненської, Хмельницької, Чернівецької, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Черкаської, Одеської, Миколаївської, Полтавської, Сумської областей та Києва) щодо зміни виборчих адрес виборців комісія ухвалила шість постанов.
Заступники голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна.
***
Коли верстався номер, стало відомо, що Президент Віктор Ющенко має намір накласти вето на ухвалений 24 липня Верховною Радою закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виборів Президента «як недемократичний». Про це вчора повідомила прес-секретар глави держави Ірина Ванникова.
Віктор Ющенко, за її словами, заявляє про неприпустимість ухвалення норм, які звужують наявний обсяг прав і свобод людини та громадянина, а також ускладнюють механізм контролю з боку громадян за ходом виборів глави держави.
Віктор Ющенко також звертає особливу увагу на послаблення статусу офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації в ході виборчого процесу.