Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) вважає, що Міністерство освіти та науки за результатами вступної кампанії повинно провести розширену колегію з участю представників вузів та запропонувати парламенту законодавчо врегулювати проблеми проведення зовнішнього тестування.
За словами М. Томенка, вищі навчальні заклади та абітурієнти стали заручниками політичного протистояння довкола проведення зовнішнього тестування. Він зауважив, що опозиція, зокрема Партія регіонів, всіляко виступала проти законодавчого врегулювання процедури проведення зовнішнього тестування, унаслідок чого відповідний законопроект було ухвалено лише в першому читанні. «При оптимальності самої ідеї зовнішнього тестування низка принципів його проведення не витримує жодної критики», — сказав він. Заступник Голови Верховної Ради переконаний, що потрібно здійснити непопулярні кроки та ухвалити рішення, яке врегулювало б вступ до вищих навчальних закладів для пільгових абітурієнтів. «Тому потрібно радикально скоротити кількість пільгових категорій зі вступу до вузів. У тих пільгових категорій, що залишаться, цей пільговий фактор має бути не основним, а додатковим», — сказав М. Томенко. Він пояснив це тим, що зловживання з боку пільгових категорій абітурієнтів призводить до того, що всі бюджетні місця на престижні спеціалізації практично розподіляються між ними.
На думку заступника Голови Верховної Ради, тимчасовим виходом із цієї ситуації є рішення Міністерства освіти та науки про збільшення кількості бюджетних місць. Окрім того, зауважив М. Томенко, на сьогодні в учнів немає зацікавленості ні в отриманні якомога вищого середнього бала атестата, ні в навчальній активності, ні в перемогах в офіційних конкурсах, що проводяться Міністерством освіти, оскільки ці показники також не враховуються. «Переконаний, що середній бал атестата та перемога в таких конкурсах також мають бути додатковими факторами зарахування абітурієнтів», — сказав він.
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.