Цього року своїм правом претендувати на вступ на необмежену кількість спеціальностей у різних вищих школах скористувалося дві третини усіх абітурієнтів. У середньому, кожен вступник подав свої документи до 3—4 вузів. Та є і своєрідні рекордсмени — колишні школярі, що подали свої документи на 60 і більше спеціальностей. Такі дані учора під час прес-конференції оприлюднив заступник міністра освіти та науки Тарас Фініков і наголосив: «Цьогорічна вступна кампанія є найпрозорішою за всі часи». Дуже допомогла у цьому, мовляв, інформаційна система «Конкурс» (www.vstup.іnfo), що дає змогу майбутнім студентам стежити за розвитком подій вступної кампанії, як то кажуть, в «он-лайн» режимі. Так, послугами даного ресурсу уже скористалося понад 23 мільйони осіб. До того ж, буцімто, скарги на хабарництво — це нині тільки поодинокі випадки.
За словами Тараса Фінікова, саме небувалою активністю вступників і пояснюється збільшення конкурсу на більшості спеціальностей. Документи подаються у кілька приймальних комісій, хоча навчатися дитина буде тільки в одному вузі. Тож поки не сформуються списки до зарахування, можна лише з більшою або меншою вірогідністю припускати, хто потрапить у список студентів. Коли це буде?
Прийом документів для вступу на навчання за освітньо-професійними програмами «бакалавр» закінчується 29 липня, а за програмами «молодший спеціаліст» — 5 серпня. Після цього вищі навчальні заклади мають сформувати списки рекомендованих до зарахування. Абітурієнт, який побачив своє прізвище у даному списку і ще не передумав вступати саме до цього навчального закладу, має протягом п’яти днів надати до приймальної комісії оригінали своїх документів.
— Тут, — каже Тарас Фініков, — найскладніше буде тим, хто опинитися одразу в кількох списках рекомендованих до зарахування. Адже вони матимуть зробити дуже важливий вибір. Та у випадку, коли в п’ятиденний строк після оприлюднення даних списків оригінали документів до приймальної комісії не надходять, абітурієнт втрачає право зарахування на навчання. Принаймні, за рахунок державного замовлення.
А остаточні списки зарахованих мають з’явитися до 10 серпня за напрямом підготовки «бакалавр» та до 22 числа того ж місяця — за напрямом підготовки «молодший спеціаліст». Та вже зараз дехто з ректорів вищих шкіл звертається до Міністерства освіти і науки з проханням виділити ще хоч кілька бюджетних місць. Адже через навалу пільговиків діти з високими результатами ЗНО можуть так і не стати студентами обраного вузу. Міністерство, у свою чергу, обіцяє піти назустріч. Та, на думку пана Фінікова, пільговики — це передусім проблема провідних навчальних закладів, а не системи в цілому. Адже, приміром, цього року їх небагато — лише близько десяти тисяч. Та про всяк випадок по кожному з них, обіцяє заступник міністра, будуть проведені найгрунтовніші перевірки. В разі виявлення порушень псевдопільговика буде «дискваліфіковано» зі студентства на цілий рік.