Голова Верховної Ради України Володимир Литвин (на знімку) не виключає, що рішення, ухвалені на позачерговій сесії 24 липня, можуть бути оскаржені у Конституційному Cуді. Про це керівник парламенту сказав на брифінгу, відповідаючи на запитання журналістів.
В. Литвин нагадав, що на позачерговій сесії Верховна Рада розглядала не лише ті питання, які було запропоновано до порядку денного ініціаторами проведення позачергової сесії — Блоком Юлії Тимошенко та які було опубліковано в парламентській газеті «Голос України». «Я не виключаю, що їх може бути оскаржено, тому що Верховна Рада скликається для роботи на позачерговій сесії з певних питань, які визначаються ініціаторами сесії», — сказав він. Саме тому, на думку В. Литвина, легітимність прийнятих рішень може викликати сумнів у декого з політиків.
Водночас глава парламенту зазначив, що через компроміс, порушивши Основний Закон, Верховна Рада змогла розблокувати свою роботу. «Доводилося вибирати, або це буде безглузде блокування, або депутати свідомо будуть оцінювати той факт, що не можна порушувати Конституцію», — сказав В. Литвин. При цьому він висловив сподівання, що «певна користь буде з рішень, прийнятих Верховною Радою на позачерговій сесії», хоча й пожалкував, що питання підтримки людей, які працюють на селі, не мало  належної уваги, бо «спрацювали політичні моменти».
На думку В. Литвина, скликання позачергової сесії не було вкрай необхідним. Він висловився за те, щоб за відсутності нештатних ситуацій «не відбувався процес тренування і не проводилися позачергові сесії для зведення політичних рахунків у Верховній Раді». Керівник парламенту нагадав, що скликання позачергової сесії повинно бути вмотивоване надзвичайними подіями, коли потрібно невідкладно приймати рішення. «Але в разі, якщо буде ініціатива проводити позачергову сесію, я виконаю свої повноваження», — підкреслив Голова Верховної Ради.
* * *
Голова Верховної Ради Володимир Литвин підписав розпорядження «Про утворення робочої групи з удосконалення тексту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», повернутого до Верховної Ради з пропозиціями Президента України для повторного розгляду, і підготовки його до розгляду в установленому порядку в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету», повідомляє інформаційне управління Верховної Ради.
Згідно з розпорядженням, буде утворено відповідну робочу групу, керівником якої призначено голову Комітету Верховної Ради з питань бюджету Миколу Деркача. У складі робочої групи працюватимуть ще четверо народних депутатів — Алла Александровська, Павло Жебрівський, Євген Кирильчук та Олександр Пеклушенко, а також працівники секретаріату бюджетного комітету, представники уряду та місцевого самоврядування. Робочій групі до 1 вересня 2009 року доручено підготувати та передати до Комітету з питань бюджету відповідні пропозиції для їх опрацювання і внесення в установленому порядку на розгляд Верховної Ради.