Ми встановимо жорсткі умови щодо якості та безпечності дитячого харчування. Про це в інтерв’ю «Голосу України» заявила голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.
Так, на останньому засіданні комітету народні депутати одноголосно підтримали за основу внесений нею законопроект про зміну до Закону «Про дитяче харчування».
Завдяки запропонованим Тетяною Бахтеєвою змінам до статей 8 та 9, посилюються вимоги до виробництва сировини для дитячого харчування, зокрема, забороняється використовувати сировину, що вирощується не в спеціальних зонах. Крім того, народний депутат пропонує ввести «табу» на здійснення будь-якого виду діяльності, що може погіршити стан навколишнього середовища в таких зонах (сьогодні заборонено лише будівництво промислових та інших хімічних об’єктів, що негативно впливають на агрокліматичний і екологічний стан, якщо будівництво не є стратегічно необхідним).
Законопроектом передбачається уточнити норми, що стосуються заборони на використання у виробництві продуктів дитячого харчування сировини, отриманої з генетично модифікованих організмів, а також сировини, що містить гормональні препарати, антибіотики, важкі метали, пестициди, радіонукліди та інші небезпечні для здоров’я дитини речовини.
З урахуванням міжнародного досвіду, законопроектом встановлено обмеження щодо використання у виробництві дитячого харчування певних компонентів, заборонено використання штучних ароматизаторів, барвників, підсолоджувачів (окрім продуктів, які виробляються для дітей, хворих на цукровий діабет); консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку і аромату; сумішей спецій і прянощів, до складу яких входять недозволені харчові добавки; певних видів жирів (тригліцериду стеаринової кислоти, пальмового стеарину, маргарину, спреду, бавовняного масла, масла з кунжуту).
Крім того, вводиться заборона на використання певних видів сировини (м’яса механічного обвалювання, шкури свинячої, окремих видів субпродуктів, соєвого білка тощо) у виробництві продуктів прикорму, що виготовляються на основі м’яса. Під час виробництва продуктів прикорму, до складу яких входять м’ясо або риба, заборонено також використовувати м’ясо або рибу, які були повторно заморожені.
Водночас, наголосила Тетяна Бахтеєва, законопроектом знято заборону на застосування в продуктах дитячого харчування крохмалю і борошна пшеничного, які є основними джерелами вуглеводів. Голова профільного комітету повідомила, що Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради також рекомендувало  депутатам взяти законопроект (а його прийняття не потребуватиме витрат з держбюджету) за основу.