З розпалом жнив закупівельні ціни на зерно продовжують повзти вниз. 
Якщо ще місяць тому за тонну фуражної пшениці давали майже тисячу гривень, то нині її проблематично прилаштувати навіть за 750. І це, схоже, не межа. Адже врожай очікується досить-таки багатий, хоча й менший, ніж торік, -тоді було 53 мільйони тонн. Тепер зібрано понад 20 мільйонів тонн колосових з більш як половини площ під культурами. Арифметичним шляхом нескладно підрахувати: новий урожай, навіть разом з кукурудзою, ледь перевищить 40 мільйонів тонн.
Хоча жнивна картина строката. У Київській та Чернігівській областях урожайність озимої пшениці зберігається на рівні минулого року, повідомляє «АПК—Інформ». Приміром, в окремих районах Київщини цієї хлібної культури збирають по 40—55 центнерів з гектара, на Чернігівщині — 30—60 центнерів. Лише в господарствах, де не було дотримано агротехнології, цей показник нижчий від середнього на 15—20 відсотків. Причому, велика частина зібраної пшениці — зерно продовольчої групи.
У той же час в Луганській області врожайність ярового ячменю вдвічі нижча торішніх показників — від 8 до 20 центнерів з гектара. Такі мізерні намолоти, на думку аграріїв, зумовлені досить тривалою посухою у весняно-літній період. Полтавщина, згідно з прогнозами, теж «планово» недобирає — причому, чимало: півтора мільйона тонн зернових порівняно з торішнім рекордним збором у 4,5 мільйона тонн.
Щоправда, в багатьох господарствах навряд чи нарікають на нинішній врожай, який менший від торішнього. Тут хоч би те, що виросло, прилаштувати за прийнятними цінами. Посередники — і це в гарячі жнивні дні повторюється з року в рік — диктують свої умови. Знають: більшість агроформувань через фінансові труднощі змушені продавати зерно «від комбайна». А тепер ще й елеватори на третину підвищили розцінки на послуги зі зберігання зерна. І раді б хлібороби прислухатися до закликів Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко притримати зібраний урожай, та не виходить — дуже вже дорого чекати вигідних цін.
Може, і обнадійливо виглядає повідомлення про те, що Аграрний фонд почав закупівлю колосових для формування державного зернового резерву. Та тільки чи поможе це стабілізувати ситуацію на зерновому ринку — величезне питання. Традиційно — для масових, а не показушних закупівель за «прийнятними» цінами не вистачає коштів.
Тому очікування від нинішнього зернового сезону в сільгоспвиробників, прямо скажемо, не райдужні. Обдирають з усіх боків — трейдери, елеватори, пальне. Нема кредитів. Схоже, не одному сільгосппідприємству доведеться думати, як за борги з постачальниками ресурсів і техніки (узятої переважно в кредит у минулі, успішніші роки) розрахуватися, а не озимі сіяти. А на підтримку з боку банків тепер сподіватися навряд чи варто. Якщо вони не знайшли фінансових ресурсів на весняну сівбу, то восени вже точно не розщедряться.
На знімку: майже по 40 центнерів з гектара озимої пшениці збирають на полях агрофірми «Ольгопіль», що в Чечельницькому районі Вінницької області.
Фото Олександра ЛАПІНА (Укрінформ).