Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Анатолій ГРИЦЕНКО вніс на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження позапланових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
За словами автора законопроекту, він має на меті покращити умови для підприємницької діяльності, захистити права підприємців та зменшити рівень корупції в Україні. «Практика позапланових перевірок підприємницьких структур виявила суттєві проблеми у цій сфері, — стверджує А. Гриценко. — Проявились системні негативні тенденції, які, з одного боку, гальмують розвиток підприємництва, а з другого — створюють поживний грунт для корупції. Тому це зумовлює необхідність змін до чинного законодавства, які б зупинили ці тенденції». Зокрема, законопроектом встановлюється вичерпний перелік підстав для проведення позапланових перевірок суб’єктів господарської діяльності, що має покласти край «самодіяльності» у проведенні позапланових перевірок, сприятиме захисту прав та законних інтересів суб’єктів господарської діяльності, оскільки дозволить усім зацікавленим особам — контролерам, підприємцям, правоохоронцям, представникам ЗМІ та громадськості —впевнено орієнтуватись у цьому питанні.
Як зазначив Анатолій Гриценко, «цей законопроект позитивно вплине як на економіку держави, так і на моральний стан українського суспільства, а тому його можна вважати і антикризовим».