Вітання Голови Верховної Ради України з Днем хрещення Київської Русі, днем пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Русі.
Шановні співвітчизники!
28 липня православні християни відзначають День Хрещення Київської Русі й день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Русі.
Прийняття Київською Руссю християнства стало подією вселенського значення, що на віки визначила духовну долю нашої Церкви й українського народу й донині має величезний вплив на життя суспільства й держави.
Благотворним наслідком Хрещення та розповсюдження християнства теренами давньоруської держави стало очищення народу від згубної омани ідолопоклонства та утвердження докорінно інших — тепер уже життєдайних і життєствердних — смислів буття, створення нової культури, запровадження своєї писемності й літератури, архітектури й живопису, поширення на наших землях світла науки й освіти. Неоціненне значення християнської віри і в процесах консолідації та гуманізації суспільства, становленні вітчизняного законодавства і права, розвитку економічного й господарського життя. Християнство долучило Київську Русь до родини європейських християнських народів, перетворило Київ на одну з твердинь віри, могутню столицю великої держави.
Свята віра допомогла Володимиру осягнути істинне значення й повноту невідбутних, вічних понять; благодатні набутки плодів святого духу дозволили йому вміло й авторитетно правити своєю державою понад тридцять років, успішно втілюючи в життя глибокі адміністративно-територіальні та військові реформи. За точним визначенням М. Грушевського: «Часи Володимира Святого, або Великого, були кульмінаційною точкою процесу будівництва, завершення... механічної еволюції процесу створення Руської, Київської держави».
Вшановуючи хрестителя, будівничого і просвітителя Київської Русі, візьмемо собі за взірцевий приклад його ревність у вірі, наполегливі зусилля в об’єднанні суспільства, натхненне подвижництво в утвердженні й зміцненні його духовно-моральних засад, послідовність і цілеспрямованість у проведенні фундаментальних реформ і перетворень.
Нехай День Хрещення Київської Русі, відзначення пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира означиться в нашому житті осмисленим спадкоємним долученням до вічних смислів буття і вічного життя.