Севастопольська міськрада зібралася на позачергову сесію для розгляду висновків колегії Рахункової палати України «з аудиту управління в галузі використання та охорони земель Севастополя». У рішенні сесії представники севастопольської громади висунули вимогу вищим посадовим особам країни та керівникам правоохоронних органів: припинити протиправну діяльність посадових осіб міської адміністрації, а також притягти до карної відповідальності винних у незаконному використанні бюджетних коштів і земель. Фактично більшість депутатського корпусу вкотре звернулася до керівництва країни з вимогою відставки голови Севастопольської міськдержадміністрації Сергія Куніцина і його команди.
Усі ці перипетії відбувалися незважаючи на юридичну колізію: напередодні окружний адміністративний суд заборонив, у тому числі й органам місцевого самоврядування, обнародувати результати аудиту Рахункової палати. Через два дні депутати одержали «симетричну» відповідь. На засіданні колегії Севастопольської міськдержадміністрації С. Куніцин без зайвої дипломатичності змалював ситуацію, що сформувалась у місті в сфері земельних відносин, коротко, але містко: «У Севастополі склався тіньовий ринок землі, в якому задіяні депутати, чиновники, нотаріуси, мережа посередників».
Найаргументованішими і найпредметнішими були виступи інкерманського міського й качинського селищного голів Миколи Буртового та Василя Онищука. В. Онищук, стаж безперервної роботи якого на виборній посаді наближається до двох десятків років, розповів про те, як фахівці головного управління Держкомзему в Севастополі роками «маринують» документи городян. Як анекдотичний випадок селищний голова навів такий приклад: директорові одного з приміських радгоспів К. Новохатньому за кілька років так і не вдалося подолати бюрократичні бар’єри й узаконити мізерну земельну ділянку, на якій стоїть його гараж.
Ще різкіше пролунав виступ Миколи Буртового. Міськрада, посилаючись на те, що земля в Інкермані не розмежована на комунальну й державну власність, протягом десяти років самостійно, без погодження з міською громадою, розпоряджалась її землею. «Право на управління своєю землею в нашої громади міські депутати відняли. На свою користь», — констатував М. Буртовий. І нагадав, що і в Інкермана, і в Севастополя нема юридично зафіксованих кордонів. «То виходить, що міськрада незаконно роздавала не тільки інкерманські, а й севастопольські землі?» — риторично спитав міський голова.
У ході дискусії з’ясувалося, що для завершення процесу розмежування земель у Севастополі необхідно 80 мільйонів гривень і рік часу. На коротке питання С. Куніцина «чому?» представники міського підрозділу Держкомзему відповіли так само стисло: «Міськрада грошей не виділяє». Через штучно створену плутанину, за оцінками СМДА, за останні два—три роки в міста вилучено більше тисячі належних державі гектарів землі. «А це триста мільйонів гривень», — підбив підсумок глава міськдержадміністрації.
Наслідком же розмови на засіданні колегії стала рекомендація про звільнення «за грубі недогляди в роботі» начальника головного управління Держкомзему України в Севастополі Ігоря Сизова й начальника територіального управління Рахункової палати України в АРК та Севастополі Валентина Борисова.
 
Севастополь.