Про це радяться у Ялті під час роботи п’ятого Всеукраїнського муніципального форуму голови 337 міст країни. Мета організованої Асоціацією міст України і громад зустрічі — розробити пріоритети муніципальної політики в умовах випробувань фінансово-економічної кризи та звернути увагу центральних органів влади на вирішення невідкладних проблем міст і селищ держави, поділитися досвідом муніципального менеджменту.
Учасники наради відзначили, що Український муніципальний форум став авторитетною трибуною для грунтовного обговорення актуальних проблем державного будівництва й соціально-економічного розвитку регіонів. Дискусії, обмін думками, ознайомлення з позиціями, вивчення міжнародного досвіду й узагальнення вдалих вітчизняних практик допомагають чіткіше визначити вектор подальшого розвитку інституту місцевого самоврядування як базового рівня системи публічної влади.
У рамках форуму традиційно проходить літня школа для міських голів, виголошується і відбувається чимало доповідей та дискусій, зокрема, про формування і виконання місцевих бюджетів, реформування житлово-комунального господарства, економічного розвитку територіальних громад, а також знайомство з роботою комунальних підприємств Криму. Особливий інтерес і жваві дискусії викликала в усіх презентація керівниками міст своїх власних проектів, скерованих на зменшення впливу й якнайшвидше подолання фінансово-економічної кризи. Асоціації вдалося ініціювати зміни до Бюджетного кодексу України, прийняття Кабміном більш як 20 постанов стосовно оптимізації роботи органів місцевого самоврядування, зокрема, в фінансуванні розрахунків за природний газ і електроенергію, перерахування субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію. На прохання асоціації уряд вніс зміни до відповідних постанов, які дають можливість за підвищення цін на енергоресурси коригувати тарифи в автоматичному режимі. Міста представили цінний досвід муніципального самоврядування в жорстких умовах боротьби з кризою.
Крим.