Єдиний на півострові спеціалізований факультет для студентів з обмеженими можливостями успішно працює у Кримському гуманітарному університеті.

 

Ініціатором його відкриття шість років тому був ректор Олександр Глузман (на знімку). Першими були 23 студенти. Нині на факультеті навчається 90 інвалідів, у розпорядженні яких два комп’ютерні класи, автоматизована дошка, копіювальні апарати, сканери, інше сучасне обладнання. А для проведення реабілітаційних занять прекрасно укомплектовано спеціальний блок з медичним кабінетом, тренажерним, масажним залами і кімнатою психологічного розвантаження. Програма передбачає очно-заочну форму навчання з проведенням двох учбових сесій. Приваблює студентів безплатна форма навчання, проживання у комфортних палатах медичного закладу з триразовим харчуванням й медико-реабілітаційним супроводом.

Перші сесії показали, що інвалідам замість двох сесій по 24 дні кожна у квітні та жовтні, легше й зручніше проходити навчання в режимі трьох сесій по 16 днів. Істотне коригування внесено й у технологію навчальних програм, завдяки чому стала успішнішою адаптація студентів до отримання ними професійних знань і навичок.

Щоб молодь мала ті само можливості для навчання й працевлаштування, як і за кордоном, реалізуються різні проекти її інтеграції у сучасне суспільство. Студенти, незалежно від оцінок у залікових книжках, навчаються за бюджетні кошти. Ярмарки вакансій проводяться за участю роботодавців, представників міністерств освіти й науки та праці й соціальної політики, фахівців Республіканського центру зайнятості.

Удається постійно поліпшувати умови навчання завдяки участі у міжнародних проектах. Уже отримано гранти від посольства США, Європейської комісії проекту «Темпус Тасіс» — Україна, посольства Нідерландів.

Нині активно запроваджується черговий проект, профінансований посольством США в Україні: «Інтеграція людей з особливими потребами в сучасне суспільство». Перші помічники у цій справі Республіканський науково-дослідний інститут ім. Іллі Сєченова, Міжнародний всеукраїнський благодійний фонд дітей-інвалідів й сиріт «Мила».

Ректор університету розповів і про гостру проблему, що ускладнює працевлаштування випускників спеціалізованого факультету. Виявляється, в системі вищої освіти й соціальної політики держави досі не визначені квоти вакантних посад, робочі місця й заклади чи трудові колективи, в яких могли б працювати випускники. А там де вони вже працюють, на очах змінюється ставлення до інвалідів: оточення їх стає гуманнішим, суспільство позбавляється старих стереотипів, стає толерантнішим.

 

Крим.