Ситуація з водопостачанням досягла на півострові критичної межі. Через те, що Кабмін України переклав закачку води в кримські наливні водосховища на Комітет водгоспу, відмовивши при цьому в бюджетних коштах, майже порожніми виявилися вже на початку літа чотири водосховища. Вони постачають східну частину півострова та Сімферополь. До початку серпня запаси води в них будуть вичерпані остаточно.

 

Якщо негайно не вжити оперативних заходів, півострову загрожує техногенна катастрофа, заявила під час прес-конференції в Сімферополі гендиректор Кримського республіканського об’єднання виробничих підприємств «Кримводоканал» Валентина Крашкіна. Як ми вже повідомляли, через відміну урядом бюджетного фінансування водоподачі досі майже не працює Північно-Кримський канал. Це змусило нести непосильні додаткові витрати на подачу води в систему зрошення сільгосппідприємства й максимально загострило проблему заповнення резервуарів питною водою. Графіки подачі води доводиться систематично порушувати через борги за електроенергію, за яку досі розраховувалася держава. Приміром, у Феодосійське водосховище недодано вже один мільйон кубометрів, у Фронтове й Станційне — по чотири мільйони кубів, а в Міжгірне не вдалося закачати воду взагалі. Загальний дефіцит питної води на півострові нині — понад 10 млн. кубометрів.

До того ж через непостачання вчасно потоків свіжої води, у водоймах почалося її буйне цвітіння на місяць раніше. Тож, щоб застояна й пропечена сонцем вода не загрожувала життю споживачів, доводиться додавати в неї подвійну дозу коагулянтів й рідкого хлору. Тим часом спека настільки активізує цвітіння води й так бурхливо пришвидшує розмноження водоростей, що невдовзі життєдайну вологу взагалі не вдасться пропустити через систему очистки. Тоді може трапитися найстрашніше: міста й селища усього східного узбережжя разом з житловими районами Сімферополя стануть обезводжені повністю. Якщо терміново не налагодити нормальне наповнення водосховищ, неочищена вода загрожує спалахами всіляких захворювань. Але на прохання про допомогу й систематичні звернення в Раду Міністрів Криму та Комітет водного господарства України за півроку ніхто так і не відреагував, — бідкається В. Крашкіна. — Ми можемо тільки звертатися до населення з проханнями максимально економити питну воду, а до уряду — якнайшвидше відшукати гроші.

Крим.

Мал. Вадима СИМИНОГИ.