Як уже повідомляв «Голос України», 23 липня на Дніпропетровщині, в рамках Всеукраїнського дня поля, відбулося виїзне засідання Кабінету Міністрів України, присвячене актуальним питанням аграрного комплексу. У ньому взяли участь асоціації сільськогосподарських виробників, керівники областей і районів, а також найбільших аграрних підприємств.
Підбиваючи підсумки виїзного засідання, Юлія Тимошенко зазначила, що на цьому засіданні було прийнято двадцять урядових рішень, спрямованих на підтримку сільгоспвиробників у нинішній непростій економічній ситуації. «Насамперед, розуміючи, що аграріям важко пролонгувати кредити або отримати нові в комерційних банках, ми активізували роботу Аграрного фонду, за рахунок коштів якого уже два тижні закуповуємо зерно за мінімальними закупівельними цінами, які повністю є окупними і рентабельними для аграрних виробників», — сказала вона. Для того, щоб зробити цю роботу ще більш ефективною, на нинішньому засіданні було прийнято рішення, згідно з яким істотно спрощуються бюрократичні процедури, в тім числі оформлення довідок і дозволів.
Уряд також надав можливість Аграрному фонду купувати зерно на несертифікованих складах. «Заяви про те, що Агрофонд України не має грошей, не відповідають дійсності, — зауважила Юлія Тимошенко.
— На сьогодні сукупно АФ має до мільярда гривень на казначейських рахунках, які можна витрачати. І ми активно закуповуватимемо зерно і поповнюватимемо фонд грішми за рахунок продажу зерна минулого сільськогосподарського року.
Проаналізувавши складові витрат аграрних підприємств на продаж і експорт зерна, зокрема, на зберігання його на елеваторах, урядовці вирішили звернутися до Антимонопольного комітету, аби «поставити на місце» тих власників приватних елеваторів, які завищують ціну (на державних елеваторах вона, за словами прем’єра, на 30—40% нижча, ніж на приватних). Крім того, знижено ціни за зберігання врожаю на портових державних елеваторах. А в середу, на наступному засіданні уряду, планується прийняти документ, згідно з яким Державна податкова адміністрація повертатиме ПДВ тільки тим зернотрейдерам — експортерам зерна, які пред’являть довідки про те, що вони купили зерно у селян не дешевше від мінімальної закупівельної ціни.
Із Стабілізаційного фонду, за словами Прем’єр-міністра, передбачено спеціальні дотації для тваринницької галузі, особливо для розведення великої рогатої худоби. А через місяць має бути розроблена і прийнята стратегічна державна програма, спрямована на застосування технології No-tіll, яка дає можливість, порівняно з класичним методом обробітку землі, вдвічі знизити собівартість тонни зерна, застосовувати екологічні й енергозберігаючі технології в рослинництві, підвищувати якість ґрунтів.
Окремим рішенням уряд забезпечив 70 тис. тонн дизельного пального за ціною 4 900 грн. за тонну (із врахуванням ПДВ), яке можна закупити через Аграрний фонд. Ще 33 тис. тонн за такою само ціною мають надійти від державної компанії «Укргазвидобування».
На прес-конференції після завершення виїзного засідання Кабінету Міністрів Юлія Тимошенко відповіла на запитання про долю Херсонського машинобудівного заводу, який спеціалізується на випуску сільськогосподарської техніки. Це приватний завод, який належить одному з лідерів Партії регіонів, і ні держава, ні бюджет не робитимуть за власників їхню справу, зауважила вона. Уряд, за її словами, надав підприємству допомогу, закупивши у нього на початку року в лізинговий фонд велику кількість техніки. Але отримані кошти були використані не за призначенням, люди з заводу звільнені. Завод потрібно повертати державі, запевнила прем’єр і повідомила, що вже розпочала цей процес через Фонд держмайна.
 
Дніпропетровська область.