У вас сім’я з чотирьох осіб, або, як ще її називають, середньостатистична? І ви не маєте городу чи дачної ділянки? Тоді це дослідження для вас. Минулої суботи спробувала з'ясувати, скільки коштів потрібно затратити, щоб зварити, скажімо, український борщ. Скуповувалась для страви на ринку «Андріївський» у Рівному.
Одразу зауважу, що борщ готуватимемо не вегетаріанський (таких людей менше), а традиційний, з м’ясом, щоб був ситним, бо чоловіки, які займаються фізичною працею, тільки так можуть наїстись.
У м’ясному павільйоні купила кілька свинячих необрізаних реберець, тобто таких, на яких ще є трохи м’яса. Поцікавилась ціною — 30 гривень за кілограм. Моя покупка заважила майже на 16 гривень. Попросила продавщицю перерубати реберця навпіл, щоб у кожну з чотирьох тарілок покласти шматочок.
Овочі купувала у селян, які привезли у Рівне вирощене із сіл Рівненського та близького до обласного центру Гощанського районів. Звичайно ж, торгувалася. Картоплю пропонували по дві та дві з половиною гривні за кілограм. Купила півкіло дешевшої, що обійшлося мені у гривню, стільки само виклала за пучок зелені — петрушки та кропу (а як же без них!). Дві середньої величини морквини коштували дві гривні, а ось за два червоних буряки, зізнаюсь чесно, пожаліла дві з половиною гривні, бо у маркеті ця покупка обійшлася мені дешевше — 78 копійок. Капустину на борщ мусила купувати цілу (ніхто ж її не розрізає), хоча на борщ потрібна була лише четверта частина — білокачанна заважила на три гривні. А ось на томатній пасті вирішила зекономити — замість неї купила три помідори. Ще гривня. Стільки само коштувала головка часнику. Була не була, хоч і не завжди кладу у борщ квасолю, бо її довго варити, але цього разу прикупила стаканчик молодої — ще три гривні. За дві цибулини заплатила 80 копійок.
У молочному відділі купила 250-грамову баночку сметани за 5 гривень 10 копійок, у хлібному кіоску — чотири пампушки за 1 гривню 60 копійок.
Не враховуючи олії, перцю, лаврового листу, каструлька українського борщу на чотири персони обійшлася, за моїми підрахунками, у більш як тридцять шість гривень (торік, пам’ятаю, я вклалася у трохи меншу суму — тридцять гривень).
А ось для вегетаріанців такий борщ коштував би 20 гривень (віднімемо вартість м’яса).
Рівне.